Política

Biden referma el compromís dels EUA de defensar Taiwan

La Xina adverteix que no farà cap concessió en “la defensa de la sobirania nacional i la integritat territorial”

Washington aclareix que no hi ha cap canvi d’estratègia en la relació amb Pequín

La tensió entre els Estats Units i la Xina en la defensa de l’illa de Taiwan continua creixent i amenaça de convertir-se en un conflicte a gran escala. I encara més després que Joe Biden reafirmés el “compromís” dels Estats Units de defensar l’illa de Taiwan.

En una entrevista a la CNN, el president nord-americà va ser molt taxatiu quan se li va fer referència al suport nord-americà a Taiwan: “Sí, tenim el compromís de fer-ho”, va assegurar Biden. Aquest suport incondicional dels nord-americans arriba en el moment més tens entre Taiwan i Pequín des que es van separar el 1949 en una guerra civil. La Xina l’està sotmetent a una pressió militar i política molt intensa perquè accepti la sobirania xinesa.

El president nord-americà s’aferra a la llei que obliga Washington a proporcionar a Taiwan els mitjans per defensar-se. “La Xina, Rússia i la resta del món saben que som els militars més poderosos de la història del món”, va subratllar Biden, i hi va afegir: “El que sí que us ha de preocupar és si participaran o no en activitats que els col·loquin en una posició en què puguin cometre un greu error”, en referència a un possible atac de la Xina a l’illa. Així i tot, va ser clar: “No vull una guerra freda amb la Xina. Només vull que la Xina entengui que no retrocedirem, que no canviarem d’opinió.”

Les paraules de Biden han caigut com una galleda d’aigua freda a Pequín. Així, ahir, el ministre d’Afers Estrangers del govern xinès, Wang Wenbin, va respondre a Biden: “Quan es tracta de qüestions relacionades amb la sobirania, la integritat territorial i altres interessos fonamentals de la Xina, no hi ha lloc per a concessions.” Wenbin es va mostrar implacable: “Ningú hauria de subestimar la determinació, la ferma voluntat i la gran capacitat del poble xinès en la defensa de la sobirania nacional i la integritat territorial.”

Davant de la posició estratègica dels Estats Units, la Xina ha reforçat recentment la seva amenaça d’assumir per la força el control de Taiwan –la república insular autònoma–, i ha sobrevolat l’illa amb avions de combat i ha assajat desembarcaments en algunes de les platges.

Afer intern

El titular d’Afers Estrangers xinès va subratllar que “Taiwan és una part inalienable del territori de la Xina”. “És un assumpte purament intern, que no permet cap intervenció estrangera.” En aquest sentit, Wenbin considera que els Estats Units haurien de ser “cautelosos” en els seus missatges per evitar “enviar senyals equívocs a les forces separatistes de la independència taiwanesa, per no malmetre les relacions diplomàtiques i la pau i l’estabilitat a l’estret de l’illa”.

Davant la reacció de la Xina, la Casa Blanca va apressar-se a minimitzar les paraules de Biden. “El president no va anunciar cap canvi en la nostra política, es manté sense canvis”, va dir un portaveu. Unes paraules que no serveixen per minimitzar el foc encreuat entre Washington i Pequín.

LA FRASE

Taiwan és una part inalienable del territori de la Xina
Wang Wenbin
ministre d’AFERS eSTRANGERS xinÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona