Política

Portugal s’aboca a unes eleccions anticipades

El Parlament rebutja els pressupostos del govern socialista amb els vots de tota la dreta i els antics socis d’esquerres

El president de la República va avisar que dissoldria l’Assemblea i convocaria nous comicis si els comptes no tiren endavant

El parlament portuguès ha tombat aquest dimecres la totalitat dels pressupostos per al 2022 presentats per l’executiu del socialista António Costa, que governa en minoria. El rebuig dels comptes obra la porta a unes eleccions anticipades, que es podrien celebrar al gener.

Els comptes només han rebut el suport dels 108 diputats del PS i cinc abstencions, dels ecologistes Persones Animals Natura (PAN) i de dues diputades no adscrites. Tota la dreta (PSD, CDS-PP, Chega i IL) i els antics socis d’esquerres de l’executiu, el Bloco de Esquerda (BE) i el Partit Comunista Portuguès (PCP) hi han votat en contra (117 vots).

Sense el vistiplau de l’Assemblea, les properes passes depenen del president de la República, el conservador Marcelo Rebelo de Sousa, que ja ha avisat que si els comptes no prosperen dissoldrà la cambra i convocarà eleccions anticipades.

En el discurs previ a la votació, el primer ministre ha assumit que el país s’encamina a l’avançament electoral i ha demanat una majoria estable per a la propera legislatura.

“Confio que la meva frustració” i la “frustració” dels electors d’esquerres “es pugui convertir en una majoria reforçada, estable i duradora en una pròxima sessió legislativa”, ha dit.

Costa ha reconegut que li fa “pena” el “tancament prematur” de la legislatura però ha assegurat que el govern surt “amb la consciència tranquil·la i el cap ben alt”. “He fet tot el que estava al meu abast per assegurar la viabilitat d’aquest pressupost, sense acceptar el que en consciència considero que el país no podria suportar”, ha defensat.

El líder socialista s’ha mostrat frustrat pel no dels antics socis, que ha considerat una “derrota personal”. Alguns diputats han començat a especular amb la data dels comicis, que situen el 16 de gener.

El primer ministre ha afirmat que el govern està a disposició per fer el que el president Rebelo de Sousa cregui convenient. “Li pertoca al president avaluar la situació i prendre les decisions que entengui que ha de prendre”, ha reblat.

En aquest sentit, assegurat que garantiran la governació en funcions del país durant la crisi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona