Política

Rull: “L’estat espanyol és un estat extraordinàriament dèbil”

L’exconseller condemna les pintades que s’han fet a la llibreria Etcètera del Poblenou on ha presentat el seu llibre: “És una de les expressions més roïnes”

L’exconseller Josep Rull ha afirmat que la “debilitat” de l’estat espanyol “l’aboca a haver de desmantellar el seu propi estat de dret”, amb referència a la retirada de l’escó a l’exdiputat Alberto Rodríguez però també a la judicialització de l’1-O. “L’estat espanyol és un estat extraordinàriament dèbil i per això valia la pena arribar al final i veure què hi havia darrere el mur”, ha dit sobre l’1-O en un acte de presentació del seu llibre, ’1 dia d’octubre i 2 poemes. Quan l’esperança venç la por’, amb la diputada de JxCat Elsa Artadi. L’acte ha estat organitzat per la llibreria Etcètera del Poblenou, que ha estat atacada amb unes pintades aquesta nit i Rull ho ha condemnat: “Atacar una llibreria és una de les expressions més roïnes”.

L’exconseller ha criticat l’estat espanyol per la judicialització de l’1-O i ha alertat que la “debilitat” l’aboca a “sacrificar el sistema de drets i llibertats fonamentals”. Per a Rull, aquesta “debilitat” s’ha tornat a veure amb la inhabilitació d’Alberto Rodríguez després de ser condemnat per un delicte d’atemptat a l’agent de l’autoritat amb una sentència molt polèmica. “Nosaltres ho vam advertir. Primer som nosaltres i després qualsevol que gosi discrepar”, ha afirmat.

Artadi i Rull han criticat el paper d’Unidas Podemos. La dirigent de JxCat ha afirmat que ara ha sortit el “progressisme espanyol” com una “ampolla de cava” i ha retret que hagin fet el “xou en demanar la dimissió” de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, però que segueixin governant amb el PSOE. Rull ha lamentat que aquesta formació s’hagi “queixat ara” mentre “van callar molt majoritàriament” quan els polítics independentistes van ser empresonats i condemnats.

Artadi, sobre Valtònyc i Bèlgica: “I mentrestant aquí el progressisme no ha fet res”

En aquesta mateixa línia, Arardi ha fet referència a la decisió del Tribunal Constitucional de Bèlgica, que ha tombat la llei d’injúries a la corona d’aquest país arran del cas per l’extradició del raper Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtònyc. “Un xaval mallorquí que rapeja i diu ’los borbones son unos ladrones’, perquè ho són, ha aconseguit canviar unes lleis que Bèlgica reconeix que són anacròniques i mentrestant aquí tot el progressisme no ha fet absolutament res ni per a ell ni per modernitzar”, ha criticat.

Sobre l’atac a Etcètera: “Una llibreria és un temple de llibertat”

Rull ha expressat un missatge de “solidaritat” amb la llibreria Etcètera aquesta passada nit per l’acte de presentació del seu llibre. “Una llibreria és un temple de la intel·ligència, de la cultura i de la llibertat i atacar-ne una és una de les expressions més roïnes i miserables que hi pugui haver”, ha afirmat Rull. La persiana metàl·lica i les parets de l’entrada de la llibreria han estat pintada amb insults i amenaces.

Rull, sobre la DUI: “Valia la pena arribar fins al final”

En la presentació del llibre, Rull i Artadi han evocat l’octubre del 2017. El que era conseller aleshores ha afirmat que ell, “juntament amb altres”, va insistir “molt” en la declaració unilateral d’independència (DUI), sobretot pensant en els joves, ha dit. “Valia la pena arribar fins al final”, ha afirmat. També ha expressat que l’espantava “molt més l’exili que la presó” sobretot per no poder veure la família.

Rull ha recordat els dies que van transcórrer del 20 de setembre a l’1 d’octubre com “gloriosos” perquè les fronteres entre els partits i entitats “van desaparèixer”, però considera que a partir de l’1-O van “començar a aparèixer retrovisors”. L’exconseller ha reivindicat la figura de Puigdemont per la situació que va haver de gestionar i s’ha mostrat sorprès que de vegades es “frivolitzi”. “La figura de Puigdemont és gegantina amb tots els matisos possibles”, ha sostingut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia