Política

La COP26 arrenca a Glasgow com a “última millor esperança” per limitar l’escalfament a 1,5º

L’ONU reclama als països del G-20 més “ambició” per reduir emissions

La 26a Conferència Mundial pel Clima (COP26) ha començat aquest diumenge a Glasgow, on es trobaran governs i societat civil per acordar un full de ruta col·lectiu davant l’escalfament global que viu el planeta. “És l’última i millor esperança per mantenir-nos en 1,5 °C”, ha assegurat Alok Sharma, el ministre britànic encarregat de presidir les negociacions de la COP26. Per la seva banda, la secretaria executiva de l’ONU per al Canvi Climàtic, Patricia Espinosa, ha defensat en la cerimònia d’obertura que l’èxit d’aquesta trobada és “absolutament possible”. Ara bé, Espinosa creu que cal “més ambició” dels països del G-20 per reduir la contaminació, ja que aquests són responsables del 80% de les emissions.

“O optem per reduir les emissions ràpidament i a gran escala per mantenir l’objectiu de limitar l’escalfament global a 1,5 °C, o acceptem que la humanitat s’enfronta a un futur desolador en aquest planeta”, ha avisat Espinosa.

Durant més de dues setmanes la comunitat internacional discutirà a la COP26 els principals reptes climàtic i s’espera que els governs de tot el món aclareixin els seus plans per reduir emissions. Tanmateix, les organitzacions ecologistes com la Xarxa d’Acció Climàtica són escèptiques sobre els avenços que es puguin fer. A més, critiquen la desigual participació que hi haurà, ja que les restriccions per la covid-19 i el difícil accés a les vacunes a la majoria del món han obstaculitzat la presència dels països pobres.

Organitzada pel Regne Unit juntament amb Itàlia, que ostenta la presidència del G-20 enguany, la COP26 se celebrarà a Glasgow entre el 31 d’octubre i el 12 de novembre. Inicialment s’havia de fer el novembre del 2020, però finalment es va ajornar per la pandèmia.

Què s’ha de decidir?

D’entrada, no s’esperen grans acords a la COP26, més aviat concreció sobre com els països planegen reduir la contaminació. En la COP24 del 2015 tots van acordar que actuarien per mantenir l’escalfament global “molt per sota” dels 2° i que intentarien limitar l’augment de temperatura a 1,5 °C per evitar una catàstrofe climàtica, tal com pronostiquen els científics. És l’anomenat Acord de París.

A part dels plans de cada estat per frenar l’escalfament global, a la COP26 també es parlarà de diners. Si bé els països rics com els europeus volen centrar les discussions a finançar la transició verda als països menys desenvolupats, aquests també reclamen ajudes en concepte de “reparació” pels danys causats. Occident és responsable de la majoria d’emissions en el passat, però és el tercer món el que, en general, pateix les pitjors conseqüències del canvi climàtic.

Els països desenvolupats es van comprometre a ajudar els més pobres als 100.000 milions de dòlars el 2020. Tanmateix, segons dades de l’OCDE el 2019 només s’havia arribat a 79.600 milions i no s’espera que els diners que falten arribin fins al 2023.

El president dels Estats Units, Joe Biden, va doblar la seva promesa de contribució: de 5.700 milions de dòlars a 11.400 milions de dòlars. Això sí, fins al 20204. També la presidenta de la Comissió Europea, Urusula Von der Leyen va prometre 4.000 milions d’euros més en els pròxims set anys, però a Brussel·les estan molestos perquè consideren que Washington no paga suficient.

Per últim, hi ha una sèrie de negociacions més tècniques sobre les normes per aplicar l’Acord de París. Això ja es va fer durant la COP25 de Madrid, però van quedar pendents algunes carpetes com el funcionament dels mercats mundials de carboni i el rendiment de comptes dels països.

Pel mal camí

Amb l’Acord de París, 195 països van acordar presentar una contribució determinada a nivell nacional (CND) amb el seu objectiu de reducció de les emissions. L’últim Informe de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC, per les seves sigles en anglès) indica que no s’estan complint els objectius i que les emissions contaminants augmentaran un 16% el 2030 en comparació amb el 2010. Així, ens acostem a un escalfament global perillós de 2,7 °C a finals de segle que portarà a “un món desestabilitzat i un patiment interminable, avisen des de l’UNFCCC.

Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic, per limitar l’augment de les temperatures a 1,5 °C cal reduir les emissions de CO2 un 45% el 2030 o un 25% per limitar l’escalfament a 2 °C.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona
Guerra a Europa

Rússia llança un nou atac massiu contra la xarxa elèctrica ucraïnesa

Barcelona
política

Illa a Madrid: “Catalunya ha d’ajudar a millorar Espanya”

barcelona
Estat espanyol

Dirigents i militants socialistes demanen a Sánchez que no plegui

Barcelona
Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES