Política

Montero admet que l’Estat només ha executat prop de 30 de cada 100 euros de les inversions pressupostades el 2021 a Catalunya

La ministra atribueix el “ritme lent” d’execució als efectes de la pandèmia

Assegura que el percentatge d’execució de la Generalitat és similar

La ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, ha admès aquest dimarts que en els primers 10 mesos d’any l’Estat només ha executat “a l’entorn del 30%” de les inversions territorialitzades dels pressupostos generals de l’Estat per al 2021 a Catalunya, però ha assenyalat que és un percentatge d’execució similar al de la Generalitat, que es troba “a l’entorn del 32%”.

La titular d’Hisenda ha justificat aquest “ritme lent” d’execució pel fet que “encara estem travessant una pandèmia” i hi ha “dificultats perquè el sector de la construcció pugui realment comprar les matèries primeres al cost de la licitació”. “És una situació compartida amb totes les administracions que creiem que està alentint l’execució”, ha assegurat.

La ministra ha fet aquestes manifestacions en resposta a la pregunta del portaveu de Junts al Senat, Josep Lluis Cleries, que li ha recordat que “cada any” de cada 100 euros pressupostats en inversions als pressupostos “només se n’executen 66”, mentre que “a Madrid de cada 100 se n’executen 114”. El senador li ha recordat que als primers sis mesos del 2021 l’Estat només va executar 13 euros de cada 100 pressupostats per a Catalunya, mentre que a Madrid han estat 41 euros.

Foment del Treball xifra en 28.000 milions d’euros el dèficit d’infraestructures per part de l’Estat en els últims 10 anys i, segons Cleries, “cada català perd cada any 2.400 euros en serveis que podria tenir i que marxen amb el dèficit fiscal”.

A parer del senador, es tracta d’un “maltractament” que respon a “una acció premeditada i calculada” per “asfixiar l’economia i el creixement de Catalunya”. L’incompliment dels pressupostos, ha dit, “va contra tots els ciutadans de Catalunya”

En la seva resposta, Montero ha retret a Cleries que exigeixi el compliment “d’uns pressupostos que la seva formació política no aprova”. “Si fos per Junts probablement Catalunya no hauria tingut consignat ni un sol euro als projectes de pressupostos”, ha replicat.

En tot cas, la ministra ha apuntat que l’execució de les inversions de l’Estat a Catalunya no s’allunya massa de l’execució de la resta de les administracions. De fet, ha afirmat que en aquests moments la inversió territorialitzada a Catalunya “està a l’entorn del 30%, una xifra molt similar a la que es troba la Generalitat, entorn del 32%”.

Montero ha assumit que el ritme d’execució “és lent” i “s’ha d’accelerar”. “Tots hem d’estar implicats en això, i no em trobarà en la confrontació entre territoris”, ha dit en al·lusió a les comparatives que el senador de Junts ha fet entre l’execució a Madrid i a Catalunya.

En el seu últim torn de paraula, Cleries ha criticat que la ministra plantegi les inversions als pressupostos com quelcom propietat de l’Estat, i li ha recordat que les xifres que li ha donat responen a la sèrie històrica. “Quina casualitat que la història sempre perjudica els mateixos”, ha incidit.

El portaveu de Junts al Senat ha afirmat que “per a bona part dels catalans el seu govern no té credibilitat, perquè hi ha qui els aprova els pressupostos –en referència a ERC- però després el seu govern no els compleix en res de res”. “A Junts no ens trobarà donant suport a uns pressupostos que no volen negociar, no els donarem un xec en blanc on el que es recull sempre és blanc”, ha reblat.

La responsable d’Hisenda ha volgut tancar el debat insistint a assenyalar Junts com una formació que no ha fet “res” aquesta legislatura per a Catalunya. “Vostès de forma sistemàtica es posen en contra, no creuen en el diàleg i només creuen en les vies unilaterals”, ha reprotxat.  “Si de veritat volen una solució per a Catalunya no haurien d’utilitzar aquesta situació per confrontar amb el govern d’Espanya sinó que haurien de seure a la taula, tenir posicions sensates, i donar suport als pressupostos”, ha demanat la ministra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona