Política

Montero demana “responsabilitat” als grups per aprovar els pressupostos

La ministra d’Hisenda retreu manca de “crítica constructiva” a l’oposició

Agraeix a partits com ERC, PNB o PDeCAT que hagin descartat presentar esmenes a la totalitat

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha apel·lat a la “responsabilitat” dels grups per aprovar els pressupostos generals de l’Estat per al 2022 i al seu “compromís” amb el “futur de la ciutadania”. En la intervenció inicial al debat de totalitat dels comptes públics aquest dimecres al Congrés, Montero ha defensat que els PGE aporten “solucions”, són “històrics” i són “objectivament bons”, ja que són “indispensables per consolidar la recuperació econòmica i social” i fer que aquesta sigui “justa”. Montero ha expressat agraïment a les formacions que, com ERC, PNB, EH Bildu o PDeCAT, han descartat presentar una esmena a la totalitat.

“Sé que la confiança ens l’hem de guanyar dia a dia”, ha afirmat Montero, que ha assegurat que demostrarà que “dialogant es pot avançar en allò que ens uneix” i ha obert la porta a acceptar esmenes parcials.

A les formacions que sí que n’han presentat, Montero ha demanat un “debat franc des del respecte i l’educació”, ja que “sobra crispació, soroll, debat curt i sobreactuació”. “La política de la terra cremada no és útil per als ciutadans”, ha defensat la ministra, que ha retret manca de “crítica constructiva” a l’oposició.

Montero ha censurat les crítiques de la dreta als pactes per aprovar els pressupostos i ha criticat que parlin de “traïció” i “xantatge”. “No es pot retreure que el govern treballi fins a l’extenuació per defensar l’interès general des del diàleg i el respecte al conjunt de forces polítiques”, ha dit.

La titular d’Hisenda ha afirmat que intentar aconseguir el major nombre de suports “no és cap excentricitat” sinó que és “l’obligació de qualsevol govern que vol estabilitat”. “Els ciutadans mai voten malament”, ha dit.

Manté les previsions

Montero ha afirmat que el govern espanyol manté la previsió de creixement que acompanya els comptes públics, que preveuen un augment del 7% del PIB l’any vinent, i ha augurat que el primer trimestre de 2022 tindrà un dinamisme superior al de 2019. “Que l’escenari sigui volàtil no implica que tinguem un rumb ben definit”, ha dit, en relació amb alguns elements “potencialment negatius”, com la crisi de la cadena de subministraments. “Magnificar-los distorsiona la realitat”, ha defensat.

La titular d’Hisenda també ha celebrat les dades d’atur d’octubre, quan ha baixat per primer cop en el desè mes de l’any en la sèrie històrica. “Reflecteixen que la recuperació és una realitat per molt que al PP li pesi”, ha afirmat, i ha dit que “avui, a Espanya treballen més persones que abans de la pandèmia”.

Despesa social i inversió

Els comptes públics per al 2022 contemplen una despesa social rècord, amb 240.375 milions d’euros -248.391 si se sumen els fons europeus-. “Invertir en despesa social no és malbaratar, és garantia d’una societat justa i la base d’un creixement econòmic equilibrat”, ha defensat Montero. Els pressupostos també són “els més inversors de la història”, amb 40.000 milions d’inversió pública, en gran part per l’impacte dels fons europeus, ja que incorporen 27.633 milions dels fons dels quals nou de cada deu es destinaran a inversió.

Montero també ha destacat que són uns pressupostos que aposten pels joves, amb 12.550 milions per a polítiques per a la joventut, i la ciència, amb 13.298 milions a investigació, desenvolupament, innovació i digitalització. La titular d’Hisenda ha assegurat que també són uns comptes que demostren el compromís del govern espanyol amb el model territorial. “Apostem per la cogovernança, la descentralització i el diàleg com a via per solucionar els problemes que estan enquistats”, ha dit.

Execució dels fons europeus

Del pla de recuperació europeu, en data de 31 d’octubre, Montero ha dit que ja s’han compromès el 51,8% de les obligacions, s’han reconegut el 34,4% del total i s’ha autoritzat la despesa del 67,5% dels fons consignats. “L’execució dels fons està assolint velocitat de creuer”, ha dit. La titular d’Hisenda ha assegurat que els fons són una “oportunitat única per transformar el país”.

Plusvàlues

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha confirmat que durà al Consell de Ministres un text legal que “corregeix” els elements que el Tribunal Constitucional ha declarat inconstitucionals de l’impost de plusvàlues perquè els ajuntaments puguin seguir cobrant el tribut. En la intervenció inicial al debat de totalitat dels pressupostos generals de l’Estat d’aquest dimecres al Congrés, Montero ha explicat que un cop el Ministeri d’Hisenda hagi estudiat la sentència que s’ha notificat avui, el govern espanyol aprovarà la reforma del tribut. Montero ja va avançar ahir dimarts a la tarda en la sessió de control al Senat, que tenia preparada una “norma substitutòria” perquè els municipis puguin mantenir aquesta font de finançament.

Montero ja va dir que la portaria al Consell de Ministres de forma “immediata” quan es notifiqués la sentència del TC i el Ministeri d’Hisenda hagi comprovat que “la feina en la qual ha anat avançant, es correspon” amb el que fixa la resolució.

En el debat d’aquest dimecres, la ministra d’Hisenda ha tornat a garantir que es podrà seguir aplicant l’impost amb “seguretat jurídica dels contribuents i garantint el finançament local”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona