Política

L’oposició carrega contra els pressupostos

El president del PP, Pablo Casado, carrega contra un projecte que “neix mort”

Arrimadas acusa Sánchez de “vendre mitja Espanya” per aprovar els PGE

Vox denuncia que els PGE “premien” Catalunya

Els grups de l’oposició han carregat aquest dimecres contra pressupostos generals de l’Estat (PGE) en el debat de totalitat al Congrés dels Diputats.

El president del PP, Pablo Casado, ha obert la sessió plenària d’aquesta tarda per defensar l’esmena de devolució del seu grup als comptes del govern de coalició presidit per Pedro Sánchez. El líder popular ha carregat contra un projecte de PGE que, a parer seu, “neix mort” i  es basa en unes projeccions macroeconòmiques que “ningú es creu” perquè són “falsedats”.

En aquesta línia, ha afirmat que és un “pressupost fals” que “ha intentat crear la casa del Pressupost pel terrat de la despesa” i després “intentar quadrar mentint amb els ingressos”.

Casado ha acusat el govern d’hipòcrita perquè –ha recordat- l’“austericidi” de la crisi financera va ser d’un executiu socialista. També l’ha qualificat d’“insensible” per defensar els comptes de manera “triomfalista” quan encara hi ha quatre milions d’aturats.

També ha criticat la “radicalitat” d’uns pressupostos pactats amb EH Bildu “a canvi d’excarcerar en el futur a 200 etarres” i amb ERC “a canvi d’indults”.

A més, ha retret a l’executiu que posi “potes enlaire” la reforma laboral i que “ passi per sobre de la llibertat de mercat” en l’àmbit immobiliari.

En definitiva, segons Casado, els pressupostos “són ruïnosos” perquè “eleven el malbaratament de la despesa pública” i apugen els impostos.

Podeu seguir la sessió en directe al digital:

Montero acusa Casado de no voler que Espanya "vagi bé"
De la seva banda, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha retret a Casado que digui “falsedats” es delecti “en la ruïna i el caos”. “Es nota que li molesta que a Espanya li vagi bé”, ha dit en la seva resposta al debat dels pressupostos.

Montero ha criticat que el popular no hagi fet un “discurs crític, però constructiu” i que “aporti al país”. I és que segons ella, a la seva intervenció ha representat una “caricatura d’ell mateix” i n’ha extret la conclusió que “vostè no s’ha llegit el pressupost”. A més, l’ha acusat d’utilitzar “dades falses” en el seu discurs.

La titular d’Hisenda ha lamentat que el PP vulgui que “caigui Espanya” per interessos partidistes quan és moment de treballar conjuntament per donar “estabilitat”. “Aquest pressupost és creïble, ajustat, bo per als espanyols i adequat per al teixit productiu i ho és perquè les dades són tossudes”, ha defensat. En aquest sentit, ha defensat que aprovar els PGE implica “avançar” perquè tenen “potencial transformador”.

Per contra, ha advertit que rebutjar els seus pressupostos “significa votar no a la sortida de la pandèmia, a què els joves tinguin més oportunitats, a millorar la capacitat adquisitiva dels pensionistes, a doblar la inversió en ciència”. “Significa dir no a la responsabilitat fiscal, a la justícia social, a reformes estructurals amb potencial transformador”, ha insistit.

Montero ha afirmat que Casado va “a contracorrent” fins i tot del que opina la dreta internacional, ja que s’oposa a uns comptes que inclouen el 15% d’impost de societats per a multinacionals i és una mesura plantejada a l’OCDE i el G20. “No fa falta ser socialdemòcrata, només tenir sentit comú”, ha dit.

Sobre el paper del PP com a principal partit de l’oposició, ha afirmat que “vostès ni estan ni se’ls espera”. Montero ha desitjat que “tant de bo” algun dia el govern espanyol pugui trobar als populars “en la cerca del consens”.

Arrimadas acusa Sánchez de “vendre mitja Espanya” per aprovar els PGE

La líder de Cs denuncia que els pressupostos s’aprovaran “a canvi de presos”
Montero insta Cs a retirar l’esmena a la totalitat i a seure a negociar els pressupostos
Agències

La líder de Ciutadans (Cs), Inés Arrimadas, ha acusat el govern espanyol de “vendre mitja Espanya” a canvi de rebre el suport d’ERC i de Bildu als pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022.

La líder de Cs ha defensat l’esmena a la totalitat de la seva formació contra els comptes de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero. Segons Arrimadas, aquests pressupostos s’aprovaran “a canvi de presos” i contra “la voluntat del poble”, que no comparteix els acords amb els partits “separatistes” i “populistes”.

“Aquests PGE prosperaran amb partits que no creuen en la igualtat dels espanyols”, ha constatat Arrimadas. “No es pot premiar els partits deslleials i castigar els ciutadans lleials amb Espanya, perquè és una política de ruptura”, ha lamentat.

Segons la líder taronja, “aquests pressupostos van a canvi de presos”. “L’any passat va ser pels presos colpistes, i aquest any pels presos terroristes, com ha reconegut Otegi, i es riuen de tots els espanyols quan vostès estan al govern”.

A més dels acords amb ERC i Bildu, ha criticat el “teatre de Pimpinela” entre PSOE i PP durant el debat dels PGE. Arrimadas ha recordat que mentre es barallen al debat dels comptes “pacten per la porta del darrere” les “cadires” del Tribunal Constitucional.

També ha retret a l’executiu presidit per Pedro Sánchez la “destralada fiscal” i que els comptes no s’ajusten a les previsions dels organismes internacionals. “Aquests pressupostos tenen més contes que comptes”, ha afirmat.

El veto de Cs als PGE previsiblement quedarà rebutjat aquest dijous, juntament amb els que han presentat el PP, Vox, Junts, CUP, CC i Foro Asturias. El govern de coalició tindrà el suport dels diputats de PSOE, PP, ERC, PNB, PDeCAT, Bildu, Més País, Compromís, BNG, PRC, Teruel Existe, i NC que sumen 190 vots, molt per sobre els 176 que marca la majoria absoluta.


Crida a la moderació
En aquest sentit, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha instat Cs a retirar l’esmena a la totalitat i a seure a negociar-los. “Si alguna cosa queda de vostès com a grup moderat, els convido a seure a negociar”, ha convidat en el seu torn de rèplica.

La titular d’Hisenda ha criticat que Cs “està sent absorbit per la bancada de la dreta” i té “fòbia al PSOE”, ja que fins ara ha rebutjat explorar un acord amb els socialistes per als PGE. Montero ha lamentat que el partit liberal “no vol negociar” i “s’ha esborrat de ser útil”.

“Què aporten vostès? Sempre voten amb el PP i Vox, no s’entén, formen part del mateix conglomerat de dretes”, ha assenyalat. La titular d’Hisenda ha afirmat que no entén “el rumb” de Cs i ha avisat la formació liderada per Inés Arrimadas que la ciutadania no votarà Cs, sinó que “votarà l’original”, que és el PP. “No entenc la deriva de Cs, es condueixen inexorablement a diluir-se en el PP”, ha insistit.

La ministra d’Hisenda ha lamentat que Arrimadas deixi sense ocupar l’espai de centredreta i no faci de partit frontissa.

A més, ha criticat a Cs que li retregui el suport de partits independentistes quan votarà en contra de la tramitació dels comptes públics al costat de JxCat. “El govern té l’obligació d’arribar a acords”, ha subratllat.

Vox denuncia que els PGE paguen un “peatge polític” pels vots de l’independentisme

Agències

El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa de los Monteros, ha afirmat aquest dimecres que els pressupostos generals de l’Estat (PGE) per al 2022 “premien” Catalunya i ha assegurat que es tracta d’un “peatge polític” pels vots de l’independentisme.

En la seva intervenció al debat dels comptes públics, Espinosa de los Monteros ha defensat l’esmena a la totalitat del seu grup contra uns PGE que, segons ell, “porten Espanya a la ruïna” amb “estimacions econòmiques irreals”. El diputat ultradretà ha vaticinat que els comptes “provocaran un greu dany a l’economia espanyola”.

A més, ha lamentat que “Catalunya és la que més inversions rep” en uns pressupostos que “maltracten madrilenys i andalusos”. Al projecte de pressupostos, Catalunya és la segona autonomia per darrere d’Andalusia en inversió territorialitzable, amb 2.230,74 milions d’euros, una xifra inferior al pes del Principat en el PIB estatal.

Segons el partit d’ultradreta, el govern espanyol “va comprant suports” i estan “sortint una mica cars”. Espinosa de los Monteros ha fet referència als indults com a exemple del “preu polític realment car” que està pagant Sánchez per continuar a La Moncloa. “No ha dubtat a premiar les autonomies els vots de les quals necessiten” i això “incrementa la desigualtat entre espanyols”, ha afirmat el portaveu de Vox.


“Visió catastrofista”
Al torn de rèplica, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha volgut rebatre el discurs de “l’antipolítica” de Vox.

Montero ha lamentat que els ultradretans defensin la seva esmena a la totalitat des d’una “visió catastrofista” on “qui pensa diferent és un enemic a abatre”.

“Ja n’hi ha prou de discursos d’odi,en aquest país hi cabem tots i ens hem decidit a conviure en pau”, ha sentenciat.

“Vostès representen el retorn a un passat que afortunadament la democràcia va deixar enrere”, ha afirmat la ministra. Montero ha acusat Espinosa de los Monteros de tenir una ideologia “antiga” que fa olor de “xenofòbia” i de “centralisme”.

També ha retret a Vox que critiqui el sistema polític mentre està assegut a un escó del Congrés dels Diputats. “El problema no és que la ultradreta estigui envalentida”, ha dit, sinó que “marca l’agenda del PP” quan “el seu sectarisme i intolerància” només ha de rebre “el rebuig més absolut de la societat”.

En aquest context, ha retret al PP que pretengui “competir” amb la ultradreta en comptes de “combatre-la”. “A la dreta se l’ha de combatre amb arguments, perquè el joc del qual participen debilita la convivència democràtica, deteriora l’espai públic i malmet l’Estat social i de dret”, ha advertit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà