Política

Giró demana un “esforç” a la CUP i apel·la al 52%

“Són uns pressupostos perquè com a mínim s’hi abstinguin”, afirma

També es mostra crític amb el govern espanyol: “El país cau a trossos pels incompliments de l’Estat”

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha assegurat que el Govern està fent un “esforç” amb els pressupostos i ha afegit que “seria bo que tots el féssim” dirigint-se a la CUP. En una entrevista a ’Els Matins de TV3’, el titular d’Economia s’ha compromès a fer “tot el possible” i ha refermat “la voluntat i el compromís” del Govern d’aprovar els comptes per al 2022 amb els anticapitalistes. “Són uns pressupostos perquè com a mínim s’hi abstinguin”, ha afegit tot apel·lant a la “fita molt important” del 52% independentista al Parlament. En aquest sentit, ha assegurat que “només hi ha un escenari” que és pactar-los amb la CUP però també ha afegit que, si això no passa, l’executiu buscarà “altres alternatives”.

Giró ha explicat que quan aquest dimarts ha pronunciat la frase “pressupostos o pressupostos” emulant el “referèndum o referèndum” de l’expresident Carles Puigdemont, feia referència que els set milions i mig de catalans “no es poden permetre” que no hi hagi comptes.

Ha reiterat que són uns “magnífics” pressupostos i que és un projecte de llei perquè la CUP “com a mínim s’hi abstingui”. “Tant la CUP com el Govern estem buscant el millor per al país. Vull agrair la bona predisposició per avançar en la negociació. I tinc respecte total pel procediment legítim que escullen per prendre decisions”, ha afirmat referint-se a les assemblees de la CUP.

Segons el conseller d’Economia, s’ha avançat en “molts temes” com educació, habitatge, energètica pública, reduir ràtios de P3 o la gratuïtat de P2. I ha recordat a la CUP que els pressupostos són “una manta que ha d’arribar a tothom”. D’aquesta manera, ha argumentat que la inversió en habitatge no arribi als 1.000 milions d’euros que reclamen els anticapitalistes i es quedi amb 750 milions d’euros. “Qui està en contra de 1.000 milions d’euros per habitatge públic? Jo hi estic a favor però també veig les necessitats que tenen altres consellers”, ha argumentat tot afegint que “cal posar-se a la pell de l’altre”.

Pel que fa als pressupostos generals de l’Estat, Giró ha defensat l’esmena a la totalitat presentada per Junts perquè, segons diu, el govern espanyol no va donar “cap concreció” i només feia promeses. I ho ha contraposat amb la negociació del Govern i la CUP en què, segons ha dit, hi ha hagut intercanvi de documents.

Crític amb el govern espanyol

En la mateixa entrevista, Jaume Giró també ha carregat contra el govern espanyol pel baix grau de compliment de les inversions promeses a Catalunya. “Fonamentalment, el país cau a trossos pels incompliments de l’Estat”, ha apuntat. El conseller ha recordat que el percentatge d’execució de les inversions al país per part del Govern “s’acosta al 90%”, mentre que el de l’executiu espanyol se situa “vora el 60%”. “Hi ha problemes any rere any, i la situació és evident”, ha afegit. Per altra banda, també ha destacat la riquesa que genera a Catalunya –ha subratllat que és un contribuent net dins la Unió Europea- i que rebre els fons europeus és “un dret”.

Durant l’entrevista, Giró ha recordat que Catalunya genera prop del 20% del PIB espanyol, mentre que tan sols rep el 14% de les inversions totals a l’Estat. El conseller ha assegurat que ha traslladat les seves preocupacions en diverses ocasions a la ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, però que la resposta sempre ha estat la mateixa. “Ella mira pel seu àmbit, i veu tota una sèrie de comunitats autònomes des d’on s’han de fer equilibris”, ha comentat.

Malgrat tot, Giró ha volgut posar en relleu que els pressupostos catalans presentats aquest dimarts són “els més ambiciosos de la història”, amb un increment de la despesa del 17,3%. Si bé és cert que bona part de l’augment es deu al fons de recuperació europeus, el conseller ha destacat que, sense aquesta partida, el pressupost creixeria un 10,7% en termes interanuals.

Creació d’una energètica pública

Al llarg de l’entrevista, Giró també ha estat preguntat pel projecte d’una energètica pública, una iniciativa anunciada aquesta setmana i que , segons el Govern, es posarà en marxa a partir del segon semestre de 2022. En aquest sentit, el conseller ha anunciat que l’executiu invertirà 4 milions d’euros inicials en estudiar la viabilitat del projecte per després posar-lo en marxa. “És una cosa que necessita temps, però puc garantir que el compromís del Govern és clar i determinat”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona
BLANES

La CUP reclama actuar amb urgència per protegir el delta de la Tordera

BLANES