Política

Aragonès, convençut que la CUP aprovarà el pressupost perquè compleix el pacte d’investidura

El president de la Generalitat assegura que els pressupostos recullen els acords d’investidura i que per això “necessiten el suport de JxCat, ERC i la CUP”

Admet que hi ha “marge de millora”

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha afirmat que “segur que hi ha marge de millora” per als pressupostos del 2022, però s’ha mostrat “convençut” que l’executiu arribarà a un acord amb la CUP per poder-los tirar endavant.

En una conferència aquest dijous en el Fòrum Barcelona Tribuna, Aragonès ha ressaltat que el projecte de llei de pressupostos per al 2022 és el “més expansiu” de la història de la Generalitat, i ha remarcat que “sense pressupost, no hi ha transformació possible”, i “no podrà haver-hi pla pilot de la renda bàsica universal, ni pla de xoc social ni 750 milions per a habitatge”, entre altres mesures.

“En alguns àmbits segur que no s’avança prou ràpid, però hi ha canvis que necessiten temps i els recursos són limitats, encara que els compromisos hi són”, ha afegit Aragonès en al·lusió a la CUP.

Aragonès ha assegurat que els comptes “implementen els acords d’investidura” i ha recordat que per això “necessiten el suport de JxCat, ERC i CUP”.

Aragonès ha valorat que el país “necessita una sacsejada, amb quatre transformacions”. Ha fet referència a la transformació social, feminista, democràtica -”els conflictes no desapareixen mirant-los, s’aborden resolent-los políticament”, ha dit- i a la verda. Sobre aquesta darrera, veu “imprescindible” que Catalunya lideri aquest canvi: “O el liderem, o ens els lideren”, ha expressat.

El president ha demanat “enfortir l’autoestima del país” i “abandonar l’autoflagel·lació”: “Confiem en el talent del país, l’inconformisme que ens porta a ser una societat creativa i que sempre persegueix els canvis; atrevim-nos a pensar en gran i a situar de nou ambició en canvis que necessita el país”.

El cap de l’executiu ha argumentat que per fer-ho calen recursos, i que una gran oportunitat són els fons Next Generation. “Han d’anar amb clau transformadora, també a través dels pressupostos públics”. En aquest sentit, ha dit que “tot euro que no vagi a transformar, serà gastat en va”.

Aragonès ha afirmat que els comptes aprovats pel Consell Executiu són “bons”, “els més compromesos en el combat contra les desigualtats” i ha defensat que “té capacitat de crear riquesa i crear oportunitats per la reconstrucció i la transformació”.

Mentre la negociació amb la CUP no s’acaba de desencallar -els anticapitalistes han convocat la seva militància per pronunciar-se sobre si presenten una esmena a la totalitat aquest cap de setmana-, Aragonès ha instat a “donar suport” a aquests comptes.

“Són imprescindibles per a la transformació”, ha raonat, i s’ha mostrat “convençut” que “la voluntat de transformació es posarà per sobre de les consideracions polítiques, respectables, per sobre davant els riscos de bloqueig, i s’aconseguirà tirar endavant els pressupostos amb els socis d’investidura”, ha continuat. De fet, és clau fer-ho amb JxCat, ERC i CUP perquè són “els socis de la investidura”: “Em vaig comprometre a la investidura i són les condicions del meu contracte”. En aquesta mateixa línia, el cap de l’executiu ha dit que els comptes representen una “oportunitat única per al poble de Catalunya” i que creu que ningú “desaprofitarà”.

La proposta de Cuixart

Finalment, preguntat per la proposta del líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Aragonès ha desestimat fixar una data i un nou referèndum i ha demanat “centrar-se” en la negociació amb l’Estat. “Estem centrats en l’oportunitat que tenim d’afrontar una negociació amb l’Estat, que sabem que serà molt complexa, perquè es discuteix sobre sobirania i tenim una proposta clara sobre independència i amnistia”, s’ha explicat.

I creu que el que cal fer és “generar condicions millors” i aconseguir “més consens intern a Catalunya, no per la legitimitat de la independència, que hi ha ja majories parlamentàries continuades, sinó per tenir més força davant l’Estat”. També per sumar “més complicitats a nivell exterior”. “Fixar una data i un referèndum sense les condicions necessàries, seria quedar-nos coixos”, ha afegit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia