Política

Els comuns voten el TC amb boicot d’ERC, Junts i la CUP

Podem legitima el Constitucional i el Tribunal de Comptes que dirimiran el procés

Elorza hi vota no en un acte de rebel·lia

Arnaldo s’exposa durant nou anys a ser recusat en tots els casos catalans

El pacte de “la pinça al nas” va portar els comuns i Podem a votar ahir a favor de l’acord del PSOE amb el PP per renovar el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Comptes –dos ens que dirimiran causes i recursos pendents del procés– en un ple al Congrés resolt amb una votació secreta i telemàtica molt peculiar: primer es van votar els noms fins a la una de la tarda i, amb el resultat servit però no comunicant-lo al públic fins al final, es va procedir al debat d’allò ja votat. La renovació dels òrgans constitucionals exigia una majoria de tres cinquenes parts del Congrés (210 dels 350 escons) i la suma del PSOE, el PP i Podem fa 243, però contenia noms d’aroma ultraconservador com el d’Enrique Arnaldo –assidu a la FAES i assot de l’independentisme en articles que viurà exposat a ser recusat en tots els casos catalans– i de Concepción Espejel –jutgessa del cas Altsasu– que van propiciar que hi hagués deu de vots a favor menys dels previstos en la designació del nou TC i actes de rebel·lia a cara descoberta com el del socialista basc Odón Elorza dient no a Arnaldo. ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT –amb EH Bildu i BNG– van protagonitzar un boicot plantant l’hemicicle i compartint una fotografia de grup com a icona del rebuig tant als noms com a un procediment bipartidista que rep ara l’aval de Podem.

Després de l’elecció d’Ángel Gabilondo com a nou Defensor del Poble –l’únic punt pacífic del dia– amb 240 vots a favor, el Congrés va aprovar el salt al TC durant els propers nou anys (fins al 2030) dels polèmics Arnaldo (232 vots a favor) i Espejel (237), de la progressista Inmaculada Montalbán (240) i de Ramón Sáez (240), que és afí a Podem i va firmar l’absolució del major Trapero. I tot amb vuit vots en blanc i un de nul. L’únic socialista que no va tolerar el tuf de parcialitat ni amb “pinça al nas” és Elorza, que abans ho va explicar a la direcció del grup i serà sancionat. “He votat no a Arnaldo al TC. Considero que no és idoni, que no és un home de prestigi, que no és un home exemplar i que no garanteix independència i imparcialitat al TC”, va adduir. “Em quedo tranquil amb la meva consciència”, va reblar Elorza. I això que el PSOE va extremar el zel del control de la disciplina de vot dels 120 diputats exigint el comprovant a tots d’haver votat el lot amb Arnaldo i Espejel. Qui tampoc no els va votar –i segons ells per error– és l’exministre José Luis Ábalos i Mariano Sánchez.

Al pati del Congrés, els independentistes atacaven els de Jaume Asens pel sí “amb la pinça al nas”. Només dues diputades dels 35 de Podem –Gloria Elizo i Meri Pita– ja van dir que s’oposaven a l’acord, però elles no seran sancionades per Asens per respecte al vot secret. “En coalició cal empassar-se algun gripau, però de tant en tant cal plantar-se i el que alguns s’empassen avui clama al cel: es dona entrada al TC a personatges terriblement reaccionaris”, va dir Gabriel Rufián (ERC). “Avui el PSC i els comuns voten a favor que la ultradreta segueixi controlant les institucions, ja no ens podran donar cap lliçó de constitucionalisme ni d’estat de dret als independentistes”, etzibava Josep Pagès (Junts). Per Albert Botran (CUP), “el règim del 78” perpetua que el TC funcioni com a “cambra paral·lela” contra lleis del Parlament des del “cop d’estat a l’Estatut”.

Si bé el TC serà igual de dretà que ara almenys fins al juny del 2022 –i més amb sorpreses com que Encarnació Roca fos un nom del PSOE i faci pinya ara amb dretans–, el Tribunal de Comptes vira a l’esquerra. El Congrés envia els sis nous membres –Enriqueta Chicano, Isabel Fernández Torres, María Dolores Genaro, Diego Iñiguez, Miguel Ángel Torres i José Manuel Otero Lastres– i deixa una correlació de 6 del PSOE per 5 del PP i un de consens.

LES FRASES

Voto no. Arnaldo no és un home idoni, ni exemplar ni imparcial. Em quedo tranquil amb la consciència
Odón Elorza
diputat del psoe al congrés
Sovint cal plantar-se i Podem s’empassa al TC personatges terriblement reaccionaris
Gabriel Rufián
portaveu d’erc al congrés
El PSC i els comuns voten a favor que la ultradreta segueixi controlant el TC. Cap lliçó d’estat de dret
Josep Pagès
portaveu de junts al congrés


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona