Política

Puigdemont: “Tenim els tribunals que tenim perquè Europa va derrotar el feixisme però Espanya no”

Els eurodiputats de JxCat inauguren la seva oficina a Barcelona

Ponsatí avisa que “cap comèdia sobre els pressupostos pot maquillar que ja no hi ha autogovern”

Els eurodiputats de JxCat, Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, han inaugurat aquest dijous al vespre la seva oficina a Barcelona, en un acte en què tots tres han intervingut telemàticament des de Brussel·les. Puigdemont ha carregat contra la justícia espanyola i ha constatat que “tenim els tribunals i els problemes que tenim perquè Europa va derrotar el feixisme i el nazisme però Espanya no”.

En la seva intervenció, l’eurodiputat ha recordat que les constitucions i els tribunals que hi ha a Europa “no es van pactar amb els vençuts i residus del feixisme o el nazisme”. En canvi, això “sí que es va fer a Espanya” i, segons ell, és per això que “tenim els tribunals i problemes que tenim”.

El president ha reivindicat l’obertura de l’oficina a Barcelona i ha remarcat que “l’Europa que va derrotar el feixisme i venera la paraula llibertat avui obre finestra a la capital de Catalunya”.

De la seva banda, Ponsatí ha carregat contra l’actual estratègia de negociació amb l’Estat perquè, a parer seu, Espanya “no dialogarà mai fins que no s’hi senti obligada”. Segons ella, l’única “alternativa al diàleg màgic” és la via de la “confrontació directa” amb l’Estat. I si bé ha admès que és “més difícil i sacrificada”, creu que és “l’única possible i realista”.

Ponsatí ha reconegut que l’independentisme no té ara una “posició de força” per negociar l’autodeterminació amb l’Estat. Així mateix, ha criticat el “doble discurs de la política catalana” que “escampa el desànim” entre la ciutadania que l’1-O va “tastar la llibertat”.

“No avançarem mentre els líders polítics s’omplin la boca de retòrica independentista, mentre s’afanyen a gestionar les escorrialles de l’autonomia: Cap propaganda ni cap comèdia sobre els pressupostos pot maquillar que a Catalunya ja no hi ha autogovern”, ha etzibat.

L’exconsellera de l’executiu de Puigdemont ha subratllat que és “imprescindible” que les institucions catalanes deixin de “col·laborar” amb l’Estat i de “contribuir amb la repressió”, sense concretar ni aportar més detalls.

A l’acte d’inauguració de l’oficina dels eurodiputats de Junts també hi ha participat Comín. L’exconseller de Salut ha reivindicat que aquest nou espai simbolitza que ells tres no hi son: “Dona materialitat a una absència, perquè no podem entrar a la nostra oficina, que és una denúncia en ella mateixa”.

En aquesta línia, ha argumentat que Europa hauria d’ensenyar la “porta de sortida” a Espanya si fos “coherent”. L’exconseller ha afegit que l’oficina dels eurodiputats de JxCat també és, al mateix temps, “una manera de dir que sí que hi son”: “És una victòria perquè permet que fem el que no volien que féssim: representar la ciutadania”, ha dit.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia