Política

El Síndic reclama al Parlament més recursos per a salut i habitatge

Ribó presenta l’informe de 2020 marcat per la crisi de la Covid

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha reclamat als polítics més recursos per a salut pública i per a l’emergència d’habitatge a Catalunya en la presentació al Parlament de l’informe relatiu al 2020, irremeiablement marcat per la crisi de la Covid.

“Fa falta més pressupost per a salut. Si volem mantenir el principi d’equitat en el servei públic i que sigui accessible per a tots la salut, sense desigualtats socials ni territorials, s’ha d’apostar per més recursos humans i materials”, ha deixat clar el Síndic.

Ribó ha cridat l’atenció sobre el fet que Catalunya va “retardada” en recursos en el servei de salut en relació al PIB en comparació amb altres llocs d’Europa.

Més enllà, ha apuntat directament a mancances en l’atenció primària i ha urgit a resoldre problemes preexistents a la Covid com les llistes d’espera i altres problemàtiques derivades de les noves realitats quant a envelliment de la població i patologies derivades de la pandèmia com la Covid persistent.

Així mateix, sobre salut, ha reiterat que segueixen pendents els reptes de salut mental en general i la revisió del model de residències i, en general, d’atenció a la gent gran.

En el capítol social també ha volgut posar el dit a la nafra en les mancances relacionades amb el dret a l’habitatge per a milers de catalans. “Avui és una emergència (...) els recursos estan desbordats”, ha denunciat.

“Esperes d’1 a 2 anys en casos d’emergència. Potser s’ha confós que habitatge és només un tema social. No, és un tema de política profunda de país”, ha reivindicat.

De la mateixa manera, Ribó també ha estat molt crític amb el sistema d’ajudes socials durant la pandèmia, amb ajudes a autònoms i pimes “amb traves burocràtiques” i “insuficients”.

També ha denunciat que “es va habilitar un ingrés mínim vital molt escàs i mal distribuït” i una renda garantida mínima “que també es va quedar molt lluny” de les necessitats reals.

El defensor del poble català també ha incidit que la crisi de la Covid ha provocat “que emergeixin més abusos racistes i contra les dones”.

“Encara no tenim dades totals, però les xifres estan molt augmentades”, ha apuntat.

D’altra banda, Ribó ha volgut tenir paraules d’agraïment tant a la “trinxera” de les entitats del tercer sector que van estar en primera línia en la pandèmia mentre serveis públics tancaven, fins als propis sanitaris i personal d’hospitals i UCI que van redoblar esforços en el pitjor de la pandèmia, mesos abans que arribés un sistema de vacunació que també ha volgut lloar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries