Política

ERC acusa el govern estatal de “vendre fum” amb la Llei de memòria

Rufián avisa que l’única manera de complir la legalitat internacional de Drets Humans és modificar la llei d’Amnistia i la resta és “enganyar la gent”

El portaveu republicà lamenta que un executiu “progressista” tingui “por” de declarar il·legal el règim de Franco

Esquerra Republicana ha acusat aquest dimecres a la tarda el govern estatal de “vendre fum” a l’entorn de la Llei de memòria democràtica i ha negat que les reformes que planteja l’executiu obrin la porta a indemnitzacions a les víctimes o als seus familiars.

En una roda de premsa aquesta tarda al Congrés, el diputat d’ERC Gabriel Rufián ha assenyalat que l’única manera de reparar els afectats i jutjar els delictes del franquisme és canviar la llei d’Amnistia. “I la resta és enganyar a la gent”, ha sentenciat.

Rufián ha subratllat que la proposta de modificació de PSOE i Podem abasta l’article 31 de la norma, que parla “de forma poc clara” i “sense mecanismes” de les indemnitzacions, però no toca el 100.4, “que és l’específic que parla de reparacions”. Segons ell, considerat que o bé “se n’han oblidat, estrany però possible” o bé “algú està enganyant a algú, o a tothom”.

El republicà ha criticat que l’executiu liderat per Pedro Sánchez obri la porta ara a què la Llei d’amnistia, la que el 1977 va permetre evitar judicis als integrants del règim franquista, s’aculli a complir la legalitat internacional sobre els drets humans per tal de jutjar els delictes del franquisme. “I la Constitució?”, s’ha preguntat Rufián. “Fa més de 40 anys que ja reconeix que es plega a aquesta legalitat internacional”. Ha recordat que “de fet, el 1977 Espanya, encara sense Constitució, ja es va adherir a la convenció de Ginebra”.

Segons ell, “dir això avui és enganyar el personal” perquè “l’única manera que la llei d’Amnistia compleixi la legalitat internacional de Drets Humans és canviar-la”. Però Rufián ha augurat que això “no es farà perquè seria reconèixer un terrible error que es va cometre fa més de 40 anys”.

El diputat republicà també ha lamentat que van enviar les seves esmenes a la Llei d’amnistia al grups parlamentaris que donen suport al govern espanyol fa prop d’un mes i encara no han rebut resposta. “És fals que ens hagin trucat. O com a mínim és fals que ens hagin contestat”. Segons ell, ERC demana “coses molt senzilles”, com ara que un règim sortit d’un cop d’estat es declari il·legal.

El portaveu d’ERC ha carregat contra l’estratègia del PSOE, que també negocia la reforma amb Ciutadans, i ha considerat que “no té cap sentit que un govern progressista tingui por de declarar il·legal un règim feixista”.

El PSOE defensa la fórmula proposada per investigar els crims del franquisme

ACN

El PSOE ha negat que l’esmena conjunta amb Unides Podem que obre la porta a introduir al projecte de llei de memòria democràtica la possibilitat d’investigar crims franquistes suposi un canvi de posicionament.  “No ha canviat res”, ha assegurat el portaveu socialista al Congrés, Héctor Gómez, en roda de premsa aquest dimecres a la tarda a la cambra baixa.

Els dos grups que formen la coalició de govern han acordat afegir al text que els crims de lesa humanitat, genocidi i tortures són imprescriptibles i no amnistiables, i que aquest principi passa per sobre de la Llei d’Amnistia de 1977.

En aquest sentit, Gómez ha defensat que no s’ha de derogar la Llei d’Amnistia.

L’esmena del PSOE no toca aquesta norma, que ha impedit investigar i jutjar a l’Estat espanyol els crims franquistes. ERC i altres formacions independentistes reclamen modificar-la. Els republicans consideren insuficient aquesta fórmula i avisen que no servirà per jutjar els crims franquistes.

Per contra, Gómez ha afirmat que derogar-la “no és la panacea” i ha dit que el propòsit del PSOE “és un altre”. El portaveu socialista ha afirmat que pretenen “dignificar la realitat de les víctimes”.

El govern espanyol necessita el suport de grups al Congrés com ERC, PNB o Cs. Gómez ha dit que “seguiran dialogant” amb altres forces parlamentàries i, encara que ha dit que volen aprovar la llei “al més aviat possible”, ha admès que dependrà de les negociacions.

JxCat demana declarar “il·legal” el règim franquista en les esmenes a la llei de memòria democràtica

ACN


Junts per Catalunya (JxCat) ha demanat declarar “il·legal” el cop d’Estat de 1936 i el règim franquista, al qual demana incloure en la definició de “feixista”.

És una de les propostes que contenen les esmenes que ha registrat Junts al projecte de llei de memòria democràtica. Aquestes iniciatives se sumen a les esmenes conjuntes que la formació va registrar conjuntament amb altres partits independentistes i que plantejaven modificar la Llei d’Amnistia de 1977 o suprimir el títol de rei.

En les esmenes en solitari, JxCat reclama indemnitzar les famílies de les persones executades amb 60.000 euros i establir pensions per als represaliats de la dictadura.

A més, Junts planteja el retorn dels diners republicans espoliats per la dictadura, reparar la Generalitat de Catalunya, la del País Valencià i les institucions basques pels danys causats en el seu patrimoni. També reclama reconèixer com a negligència del règim la manca de prevenció i tractament de les malalties de la Poliomielitis i la Talidomida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona