Política

Les bases dels comuns avalen la gestió política i revaliden el lideratge de Colau, Albiach i López

Catalunya en Comú posa la mirada en les municipals del 2023, en ampliar presència i en fer Yolanda Díaz presidenta

L’informe de gestió i la ponència política presentada per la direcció de Catalunya en Comú ha estava aprovada per una amplia majoria per part de les bases durant la III Assemblea de la formació. D’alta banda, Ada Colau, Jèssica Albiach i Candela López han estat reelegides per liderar el partit. La seva candidatura era la única que es presentava. La ponència, a l’espera de conèixer públicament el resultat després del debat d’esmenes, aparca el referèndum a curt termini i aposta per la taula de diàleg per resoldre el conflicte polític. Un altre dels punts és la reconstrucció d’una “nova política d’aliances”, “anar més enllà de les sigles”, consolidar l’espai d’En Comú Podem, i “coordinar i vertebrar” l’acció conjunta amb Podem Catalunya.

López ha tancat l’assemblea fent una crida a ampliar la seva presència a les institucions, amb la mirada posada en la revalidació de l’alcaldia de Barcelona i amb l’objectiu d’acompanyar Yolanda Díaz perquè assoleixi la presidència del govern espanyol.

A la ponència, els comuns estableixen que l’economia i el conflicte polític seran les grans fites dels propers anys i el que definirà el resultat dels propers processos electorals. I apunten que aquesta assemblea ha de servir per “rellançar i fer créixer el projecte i l’espai polític de Catalunya en Comú”.

Sot el lema ’Arrelar, guanyar, transformar’ dibuixen la seva proposta per desbloquejar el conflicte polític a la taula de diàleg i no situen el referèndum en un escenari pròxim. De fet, pràcticament no s’utilitza aquesta paraula en el document de la ponència, de 74 pàgines, on sí que reivindiquen el dret a decidir.

Assenyalen que també cal “cohesió institucional i política” per una república plurinacional federal”. I apunten que aquest model es concretaria a través d’acords bilaterals en el marc d’un estat plurinacional.

Entenent que aquest model territorial “no es pot impulsar de manera directa, sense un canvi de correlació de forces i sense les reformes necessàries”, els comuns se centren en “la finestra d’oportunitat” de la negociació entre executius.

Catalunya en Comú demana que la solució política es basi en els principis de cerca d’àmplies majories socials i màxim consens entre forces polítiques catalanes; el pronunciament democràtic de la ciutadania de Catalunya i la millora de l’autogovern i defensa davant qualsevol projecte recentralitzador.

Fi de la judicialització i reforma del delicte de sedició

En el marc de la taula de diàleg, els comuns presenten com a propostes el final de la judicialització política i la reforma del delicte de sedició; el reconeixement de Catalunya com a nació; la millora de l’autogovern i el blindatge i creixement del marc competencial; un nou sistema de finançament i que els catalans “han de votar un acord”.

Sobre aquest darrer punt, insisteixen que cal que l’acord sorgit de la taula de diàleg sigui refrendat per la ciutadania de Catalunya i que les demandes polítiques “siguin encabides en un nou acord polític que estigui validat democràticament”.

Anar més enllà de les sigles i fer Díaz presidenta del govern espanyol

Una altra de les fites explicitada a la ponència és “fer a Yolanda Díaz la propera presidenta del govern d’Espanya”. Aquesta idea s’ha expressat reiteradament durant tot el cap de setmana d’assemblea, a les instal·lacions d’INEFC a Montjuïc. “Passa per superar les nostàlgies de 2015 i entendre que el nou cicle no serà el de la irrupció, però que a la vegada ha d’anar molt més enllà de la resistència de la suma de sigles”, estableix la ponència. Així, aposten per “obrir-se a noves aliances” que representin “molt més que la suma de les parts”.

És en aquesta línia que demanen “reconstruir” una “nova política d’aliances” amb profundes arrels vinculades al feminisme, la justícia social i la lluita contra les desigualtats i amb l’ecologisme com a exponent d’un nou model econòmic social, que englobi Catalunya en Comú-Unides Podem i explori “la possibilitat de sumar diferents expressions polítiques d’esquerres de les nacionalitats d’Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà