Política

La reunió entre el Govern i els comuns per intentar salvar els pressupostos es fa sense cap representant d’Economia ni JxCat

Aragonès és al seu despatx de Palau però d’entrada no preveu participar en la trobada

Els republicans constaten “sorpresa” perquè Giró no estigui a la trobada i asseguren que és Economia qui la va convocar

Pocs minuts després de dos quarts de cinc de la tarda ha començat al Palau de la Generalitat la reunió entre representants del Govern i d’En Comú Podem per intentar arribar a un acord que salvi la tramitació dels pressupostos. Per part del Govern, hi ha quatre representants, cap d’ells del Departament d’Economia ni de JxCat. Fonts d’Economia han explicat que no hi han enviat cap representant perquè així ho ha acordat aquest diumenge l’executiva de JxCat, i han circumscrit la trobada d’aquest diumenge a unes converses entre ERC i els comuns a nivell polític i no tant pressupostari. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, és al seu despatx del Palau però d’entrada no preveu participar en la trobada.

A la reunió hi han assistit la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà; la secretària general del departament, Núria Cuenca; el director de Coordinació Interdepartamental, Marc Ramentol, i el cap de l’Oficina del President, Sergi Sabrià. La delegació dels comuns està formada pels diputats Joan Carles Gallego, Susanna Segovia, Lucas Ferro i Marc Parés.

La trobada es produeix un dia després de la decisió de la CUP de mantenir la seva esmena a la totalitat als pressupostos i a 24 hores del ple del Parlament que ha de debatre aquestes esmenes, presentades per diversos grups, entre els quals En Comú Podem. En cas que acaben prosperant les esmenes, els pressupostos no se seguiran tramitant i es consideraran retornats a l’executiu.

L’anunci de la CUP de mantenir l’esmena a la totalitat va forçar ERC a obrir-se a explorar En Comú Podem com a soci alternatiu per intentar salvar la tramitació dels comptes. De fet, els comuns ja van aprovar els comptes del 2021.

Sense Economia

A l’inici de la trobada, però, no hi havia cap representant del Departament d’Economia, que comanda JxCat, tot i que en les negociacions de pressupostos hi han estat habitualment, juntament amb membres de Presidència. Aquest diumenge, però, no hi ha representants de la conselleria de Jaume Giró ni tampoc ningú altre de JxCat. En l’última reunió de negociació amb els comuns, hi havia assistit el secretari general d’Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga.

Fonts d’Economia han defensat els pressupostos elaborats pel conseller Giró, que consideren que són els que s’han negociat, i han qualificat la trobada d’aquest diumenge com unes “noves” converses entre ERC i Comuns més a nivell polític que a nivell pressupostari. Per la seva banda, fonts de JxCat també han circumscrit la trobada d’aquest diumenge a una reunió entre ERC i els comuns.

El seu secretari general, Jordi Sànchez, oferirà una roda de premsa a les sis de la tarda per valorar la negociació dels pressupostos.

Aragonès a Palau

Després de l’anunci de la CUP de mantenir l’esmena a la totalitat, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va suspendre la seva agenda prevista per destinar el matí de diumenge a fer diverses trucades i reunions per intentar desencallar la situació.

El president de la Generalitat ha arribat també aquest diumenge a la tarda al Palau de la Generalitat. Està previst que estigui al seu despatx i només entri a la reunió amb els comuns en cas que es consideri necessari.

Malestar a ERC per l’absència de Junts

Malestar i sorpresa de la part del Govern d’ERC per l’absència de representants del Departament d’Economia i de JxCat a la reunió amb En Comú Podem per intentar desencallar els pressupostos. La trobada se celebra aquest diumenge a la tarda al Palau de la Generalitat, però l’executiva de JxCat ha decidit que no hi assistís ni el conseller Giró ni cap representant d’Economia. Tampoc hi ha cap altre representant de la formació. Diverses fonts de la part d’ERC a Palau han indicat a l’ACN que no entenen aquesta decisió i consideren que ara la negociació està en mans dels republicans. De fet, han mostrat “sorpresa” per l’absència de Giró i asseguren que va ser Economia qui va convocar la reunió.

Per la seva banda, fonts d’Economia circumscriuen aquesta trobada en unes converses entre ERC i els comuns més a nivell polític que pressupostari. Jordi Sànchez oferirà una roda de premsa a les sis de la tarda.

Els republicans consideren que la prioritat ha de ser aprovar els pressupostos, després del cop de porta de la CUP, que ha decidit mantenir la seva esmena a la totalitat. La direcció d’ERC va acordar dissabte intensificar les negociacions amb els comuns, i ha constatat amb “sorpresa” l’absència de representants d’Economia i JxCat a la trobada d’aquest diumenge. Per la seva banda, fonts de JxCat consideren que la trobada d’aquest diumenge és una reunió entre ERC i els comuns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona