Política

Govern i comuns acaben una reunió “productiva” i Aragonès convoca un consell executiu dilluns a les 8.30h

L’executiu assegura que el temps és el “principal escull”

El president i Giró han mantingut una trobada en paral·lel a les negociacions

El Govern i el grup parlamentari d’En Comú Podem s’han emplaçat a seguir parlant després d’una reunió de més de tres hores al Palau de la Generalitat, a la qual no hi ha participat cap membre de JxCat. Segons ha informat l’executiu en un comunicat, el Govern qualifica la trobada, de “productiva” i en fa una valoració “positiva”. Fonts de l’executiu admeten que el temps és el “principal escull”, ja que el Parlament debatrà aquest dilluns les esmenes a la totalitat i, si prosperen, els comptes iniciaran el tràmit parlamentari. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha convocat una reunió extraordinària del Consell Executiu per a dos quarts de nou del matí de dilluns per explicar l’estat de la negociació.

El president ha participat durant uns 10 minuts en la reunió entre representants del govern d’ERC amb els comuns, segons han assegurat a Efe fonts del Govern. D’aquesta manera , Aragonès es torna a implicar personalment en les negociacions menys de 24 abans hores que el Parlament voti les esmenes a la totalitat als pressupostos.

JxCat no ha enviat cap representant a la reunió perquè, segons ha dit Jordi Sànchez en roda de premsa, JxCat no participarà en “cap acord” pressupostari amb els comuns. JxCat, però, ha alertat que no avalarà el “gir de 180º” que En Comú Podem demana als números. “Allò que no vam acordar amb la CUP no ho acordarem amb els comuns”, ha plantejat, per la qual cosa ha instat els grups de l’oposició a permetre tramitar els comptes al Parlament al ple de dilluns per “responsabilitat” permetin.

Aragonès i Giró

Aragonès, i el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, s’han reunit en secret aquest diumenge a la tarda. Segons han explicat a Efe fonts coneixedores de la reunió, la trobada entre Aragonès i Giró ha tingut lloc a les dependències presidencials del Palau de la Generalitat, en paral·lel a la reunió que mantenien representants d’ERC en el Govern amb els negociadors dels comuns.

Comuns diuen que les negociacions no avancen

Després de tres hores amb l’equip de negociadors de Presidència, els comuns consideren que les converses no avancen. Es mostren predisposats i oberts a continuar negociant, però avisen que la situació està “encallada” perquè l’executiu no es mou de les seves posicions. Consideren que ERC i Aragonès “han anat tard” i adverteixen que caldrà que es moguin si volen que els pressupostos es tramitin.

Fonts dels comuns han remarcat que en aquests moments no saben si estan negociant amb tot l’executiu “o només amb una part”, després que a la reunió d’aquest diumenge no hi hagi assistit cap membre del Departament d’Economia ni de JxCat. En Comú Podem també posa en dubte la garantia del compliment dels acords als quals es pugui arribar amb un “Govern dividit” i “si ERC no controla a Junts”. Tot i això, asseguren que seguiran les converses amb “bona fe”.

Segons han explicat a l’ACN fonts de la part l’executiu present a la reunió, durant la trobada s’han parlat de punts concrets en base a propostes que ja havien plantejat amb anterioritat els comuns. Les mateixes fonts governamentals han remarcat, així, que la reunió no ha estat política, com defensa JxCat, sinó que s’ha baixat al detall de la negociació.

A més, han indicat que s’ha estat preparant la trobada amb membres de JxCat fins al migdia, i que entre Presidència i Economia s’ha estat en contacte durant tota la tarda.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres
política

Aragonès demana el vot per evitar noves retallades

barcelona