Política

La nova variant de la Covid-19 torna a activar les alarmes

L’OMS bateja la mutació amb la lletra grega òmicron i avisa de la seva alta transmissibilitat i el “major risc de reinfecció”

Els països de la UE acorden suspendre els vols amb l’Àfrica austral, principal focus del virus

Els EUA aplicaran restriccions aèries amb el sud africà, dilluns

La nova variant del coronavirus detectada a Sud-àfrica i que ha posat en alerta la comunitat científica ja té nom. L’Organització Mundial per a la Salut (OMS) l’ha batejat amb la lletra grega òmicron i avisa que es tracta d’una “variant preocupant”, que acumula una sorprenent col·lecció de mutacions que es creu que augmenten la seva capacitat per propagar-se i que aporta “un risc de reinfecció més alt”. A més de Sud-àfrica, s’han trobat casos de la variant –la B.1.1.529– a Botswana, Bèlgica, Hong Kong i Israel.

I mentre el grup d’experts de l’OMS analitzava ahir a Ginebra l’impacte de la nova variant, la Unió Europea (UE) prenia mesures de protecció com ara la suspensió dels vols a set països de l’Àfrica austral: Sud-àfrica, Lesotho, Botswana, Zimbàbue, Moçambic, Namíbia i Swazilàndia. A més, els Vint-i-set van acordar que els residents europeus procedents d’aquests països i amb dret a entrar a la UE se sotmetin a un test i a un període de quarantena Els socis es van reunir després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, els demanés paralitzar tots els vols cap a estats del sud del continent negre, afectat per la nova variant. Von der Leyen va fer aquesta petició en una declaració sense preguntes en què va recordar que els contractes que la UE ha firmat amb els fabricants de vacunes exigeixen als laboratoris que adaptin “immediatament” els seus fàrmacs a noves variants a mesura que vagin apareixent. “Ens prenem molt seriosament les notícies sobre la nova variant altament mutada de la Covid-19. Sabem que les mutacions podrien portar a l’emergència de variants més preocupants del virus, que es podrien expandir per tot el món en uns mesos. És important que tots a Europa actuem ràpidament, decididament i units”, va dir. Per la seva banda, l’Agència Europea de Medicaments (EMA) va considerar “prematur” preveure si es necessitarà adaptar les vacunes de la Covid-19 “amb una composició diferent” per fer front a la variant òmicron.

Per la seva banda, el govern sud-africà va criticar ahir les suspensions de vols acordades per la UE. “És precipitat, del tot”, va declarar Clayson Monyela, portaveu del Ministeri d’Afers Estrangers i Cooperació. Monyela va assegurar que Sud-àfrica “dialogarà amb tots els països” perquè reconsiderin aquestes mesures. Els científics sud-africans afirmen que la variant detectada es caracteritza pel fet de presentar múltiples mutacions (una mica més d’una trentena) que generen preocupació pel possible impacte en la transmissibilitat i capacitat d’evadir la immunitat o la protecció prèvia. Afirmen que, de moment, se n’han identificat un centenar de casos.

A més de la UE, també aplicaran mesures restrictives de divers grau amb l’Àfrica australel Regne Unit, els EUA, el Canadà, el Japó, l’Aràbia Saudita, l’Índia, Guatemala, Hong Kong, Israel i les Filipines, entre altres.

El Brasil descarta restriccions tot i admetre més casos

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, va descartar ahir prendre mesures com la suspensió de vols, tot i la recomanació de les autoritats sanitàries locals, alertades per creixement dels contagis.

Caigudes a les borses per la nova mutació del virus

Aerolínies i energies com el petroli van liderar ahir les grans caigudes de les borses arreu del món, per uns inversors esparverats per la nova variant. L’Íbex va tancar perdent un 5%.

Alemanya ha de traslladar malalts entre UCI

La situació de la pandèmia “és més greu que mai” a Alemanya, segons el govern. Ahir es van sumar nous màxims, algunes UCI es van omplir, fet que va obligar a traslladar 54 malalts a altres hospitals.

El Marroc suspèn vols amb França per evitar contagis

El govern marroquí va anunciar ahir que la mitjanit passada tancaria la frontera aèria amb França, suspenent-ne tots els vols a causa de la gran incidència del virus en territori francès.

Bèlgica tanca discoteques i redueix horaris

Els llits ocupats a les UCI belgues s’han doblat en una setmana, i els govern va decidir ahir endurir restriccions: tanca les discoteques, i bars i restaurants han de plegar abans i limitar aforaments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona