Política

Cap solució en la reunió sobre els migrants de Calais

El vet a la ministra de l’Interior britànica aigualeix la trobada europea convocada pel francès Gérald Darmanin

Un avió de la UE es desplegarà al canal de la Mànega per interceptar els bots

Pocs avenços en la reunió d’ahir a Calais de diferents ministres de l’Interior europeus, convocats pel titular francès Gérald Darmanin, a més d’altres responsables de la seguretat de la UE, per la crisi de migrants al canal de la Mànega després de la mort d’almenys 27 persones a l’estret dimecres passat. I el motiu va ser l’absència de la ministra de l’Interior britànica, Priti Patel, vetada pel seu homòleg a causa de la tensió creixent entre les cancelleries de París i Londres durant tota la setmana.

Malgrat això i un discurs que segueix sent molt bel·ligerant per ambdues parts, els dos ministres a distància van assegurar que hi hauria reunions directes i anuncis les properes setmanes per tractar de trobar acords per evitar noves tragèdies semblants.

“La nostra voluntat és treballar amb els nostres amics britànics”, va afirmar una mica més conciliador Darmanin. I va situar la pròxima presidència francesa de la UE, el primer semestre del 2022, com el moment en què “s’anunciaran grans avenços en la lluita contra els barquers que fan passar els migrants i un nou quadre de treball amb el Regne Unit”. En aquest sentit, el ministre francès va assegurar que aquesta reunió no era pas “antianglesa, sinó més aviat proeuropea”.

Per demostrar-ho, hi havia els ministres de l’Interior de Bèlgica i els Països Baixos, el secretari d’Estat d’Afers Interiors alemany, la secretària d’Estat d’Asil i Migracions belga, la comissària europea d’Afers Interiors i els directors de les agències de policia Europol i de control de fronteres Frontex. Precisament, l’únic acord concret va ser el pròxim desplegament d’un avió de Frontex al canal de la Mànega per interceptar el pas d’aquests bots.

El mateix Ministeri de l’Interior francès eleva a trenta les xarxes de barquers que fan passar els migrants desmantellades des de principis d’any, respecte de les 22 en tot el 2020, i en 1.500 les persones detingudes per aquestes xarxes. A més, s’assenyala Alemanya com la base d’operacions des d’on preparen les accions, comprant els bots a Turquia i la Xina.

Per intentar apaivagar una mica el foc, la ministra britànica Patel va anunciar, per la seva part, que mantindria “converses urgents” amb els seus homòlegs europeus la setmana que ve “per evitar noves tragèdies com les de la Mànega”. I, durant les últimes hores, s’han succeït les declaracions d’altres membres del govern del Regne Unit per reconduir la situació.

Retrets

Tot i això, Darmanin no es va estar de dir que “la Gran Bretanya ha de prendre les seves responsabilitats i limitar l’atracció econòmica del seu país”. “Nosaltres no som pas ostatges de la política interior britànica, on es pot trobar una feina sense carnet d’identitat”, va reblar.

Alhora, una quarantena de persones a prop de l’ajuntament de Calais havien rebut el ministre tot cridant “Darmanin assassí, tens sang a les mans” i fent ondejar banderoles en què es llegia “aquesta frontera mata des de fa massa temps”.

LA XIFRA

30
xarxes
de barquers que fan passar immigrants pel Canal de la Mànega s’han desmantellat des de primers d’any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona