Política

Aragonès condiciona assistir a la Conferència de Presidents al fet que s’hi parli d’ampliar el fons Covid per al 2022

El president confia en aplicar aquesta setmana el passaport a la restauració i vacunar “aviat” els menors de 12 anys

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, condiciona la seva assistència a la Conferència de Presidents Autonòmics al fet que l’ordre del dia s’hi inclogui la possibilitat d’ampliar el fons Covid pel 2022, i que hi hagi “transparència” amb la gestió dels Next Generation. Durant l’esmorzar informatiu ‘Fora de Plató’ de RTVE, aquest dilluns al matí, Aragonès ha insistit que la reunió del gener a La Palma (Canàries) no pot ser només “una foto”. També sobre la gestió de la pandèmia del coronavirus, el cap del Govern ha subratllat que confia en poder aplicar l’obligatorietat del passaport Covid-19 aquesta setmana en la restauració, gimnasos i residències. Aragonès també espera que els infants d’entre 5 i 12 anys es puguin vacunar “aviat”.

Aragonès ha criticat el format de les Conferències de Presidents Autonòmics: “S’assemblen a una reunió on l’Estat parla i decideix, i els altres tenen un torn de paraula i prou”. El president de la Generalitat ha reclamat que hi hagi almenys “co-decisió i negociació” entre els i les representants a la trobada, prevista pel gener -sense data- a les Canàries.

El cap del Govern ha insistit que no assistirà a la reunió si és per fer-se només una foto, i que cal “avançar” en diverses matèries. Aragonès ha posat com a condició per anar-hi que a l’ordre del dia s’hi inclogui un debat per ampliar el fons Covid per al 2022: “No ho demana Catalunya sinó tothom”, ha assegurat. A més, el president també vol que s’hi garanteixi “transparència” de cara a la gestió dels fons europeus Next Generation.

Cal recordar que la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, va reclamar divendres passat a la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, més capacitat de decisió de la Generalitat sobre els fons europeus per assegurar que arriben al teixit productiu i també al hub audiovisual català. També ja va exigir que el Govern disposés d’un fons Covid al 2022, durant la reunió preparatòria de la Conferència de Presidents.

En un altre àmbit, el president ha demanat a l’Estat que la decisió sobre la ubicació de la fàbrica de bateries pel cotxe elèctric es prengui per “criteris econòmics i no polítics”. El Govern defensa que es pugui concretar a Martorell.

Relació amb PSC i CUP

Aragonès també ha afirmat que la relació amb el PSC podria canviar si els socialistes tornen incorporar el dret a decidir i el referèndum al seu ideari. En aquest sentit, Aragonès ha defensat de nou l’acord amb els comuns per tramitar els pressupostos del Govern, i ha insistit que l’entesa no xoca amb la majoria del 52% independentista.

Així, Aragonès espera “explorar” amb la CUP com es genera un “sistema de confiances mútues”, després de la decisió dels anticapitalistes de presentar i mantenir una esmena a la totalitat als comptes.

El president també ha asseverat que la propera reunió de la taula de diàleg s’ha de celebrar “aviat”, i que ha d’incloure “avenços”.

A l’acte hi ha assistit el conseller d’Economia, Jaume Giró, la consellera de Feminismes i Igualtat, Tania Verge, i l’expresident del Govern José Montilla, entre d’altres autoritats



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Tarifa plana, la resposta del govern de Pineda a la pujada del 25% de l’IBI

PINEDA DE MAR
política

Ajornada per falta d’acord la reunió de la comissió d’investigació del 17-A

barcelona
política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona
Reportatge

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts