Política

Junqueras perd un quart recurs a Luxemburg pel seu escó a l’Eurocambra

El líder d’ERC impugnava la denegació de Sassoli a la petició d’un grup d’eurodiputats per protegir la seva immunitat

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha declarat “inadmissible” el recurs d’Oriol Junqueras contra la negativa del president del Parlament Europeu, David Sassoli, a protegir la immunitat del líder d’ERC a petició d’un grup d’eurodiputats.

El 10 d’octubre del 2019, quan Junqueras encara era pres preventiu, 38 eurodiputats van demanar a Sassoli que la cambra emparés la seva immunitat. El passat 14 d’octubre el TGUE va desestimar aquest recurs en considerar que el líder d’ERC no ha justificat prou la necessitat d’aquella petició a Sassoli. És el quart recurs que Junqueras per a Luxemburg en relació amb el seu escó a l’Eurocambra.

El líder d’ERC es va presentar a les eleccions europees del maig 2019 i va ser escollit, però el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de la presó per acatar la Constitució i ser reconegut com a eurodiputat. Al desembre del mateix any, el Tribunal de Justícia de la UE va dictaminar que el Suprem havia d’haver demanat permís a l’Eurocambra per mantenir-lo a presó perquè Junqueras tenia immunitat i que, a més, la condició d’eurodiputat s’obté només per la “mateixa elecció” a les urnes, qüestionant que el jurament de la Constitució fos un requisit imprescindible per ser eurodiputat.

Malgrat aquesta victòria judicial de Junqueras a Luxemburg, el Suprem va decidir a principis de 2020 que la immunitat reconeguda pel TJUE “no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència que havia de posar fi al procés penal” pel cas de l’1-O i que, per tant, la condemna de Junqueras el 14 d’octubre del 2019 comportava la suspensió del mandat com a eurodiputat.

Batalla judicial a Luxemburg

Junqueras té una sèrie de recursos a Luxemburg pel seu escó. La majoria són posteriors a la sentència del TJUE del 19 de desembre del 2019 i denuncien el Parlament Europeu per haver acatat la suspensió del mandat del Suprem. En paral·lel, el republicà té un altre procediment judicial a Espanya per rebatre aquesta decisió.

D’altra banda, Junqueres tenia dos recursos previs a la sentència del 19 de desembre del 2019. Un era per una petició de l’eurodiputada Diana Riba, que demanava mesures urgents per confirmar la immunitat de Junqueras i que es va perdre. L’altre, desestimat el passat 14 d’octubre, exigia el mateix, però ho havien demanat 38 eurodiputats.

A part d’aquests dos recursos, Luxemburg n’ha rebutjat dos més de la ronda posterior a la sentència 19 de desembre del 2019. El TGUE va desestimar el recurs contra la decisió de l’Eurocambra de declarar vacant el seu escó i, més recentment, el recurs per la decisió de substituir-lo. Igualment, tant el TGUE com el TJUE es van negar a concedir-li mesures cautelars per aquest cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona