Política

Putellas, Gasol, Terribas i Els Pets, Creu de Sant Jordi

La distinció arriba als 40 anys

El govern prohibeix les visites dels fills a pares que exerceixin violència masclista

La futbolista Alèxia Putellas, el jugador de bàsquet Pau Gasol, el locutor de ràdio Justo Molinero, el dibuixant Francisco Ibáñez, la periodista Mònica Terribas, l’escriptor Enric Larreula, la promotora cultural Anna Rosa Cisquella i Els Pets són algunes de les vint personalitats i deu entitats a qui el govern ha decidit concedir la Creu de Sant Jordi en el 40è aniversari de la seva creació. El Departament de Cultura ha tingut cura que l’elecció dels guardonats preservi la paritat de gènere, com en les darreres edicions. També es reflecteix la diversitat de camps en què treballen les persones i les entitats distingides, així com la representació territorial.

L’executiu també va aprovar ahir un decret llei per protegir els menors víctimes de violència vicària que prohibeix el règim de visites, estades o comunicació amb els fills als progenitors sobre els quals pesin “indicis fonamentats” que exerceixen violència masclista. La normativa modifica els articles del Codi Civil sobre la guarda, les estades i comunicacions dels menors de manera que converteix en obligatòria una potestat judicial que fins ara no s’exercia “la immensa majoria de vegades”, segons la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró. La violència vicària és qualsevol tipus de violència exercida contra els fills amb la finalitat de provocar un dany psicològic a la mare. Un nen de dos anys va morir a mans del seu pare a final d’agost en un hotel de Barcelona.

Avança l’acord final pel pressupost amb els comuns

ò.p

ERC i Junts van presentar ahir, últim dia per fer-ho, esmenes conjuntes al pressupost del 2022 a fi d’incorporar els preacords amb els comuns per facilitar-ne la tramitació. En Comú Podem, de fet, no va presentar cap esmena i ho va fiar tot a les dels grups del govern, segons les converses que mantenen per tancar un acord definitiu, cosa que segons el seu diputat David Cid podria passar “en els propers dies”. Entre les esmenes, destaca una partida de 40,5 milions per la integració de la salut bucodental en l’atenció primària, una de 7 milions per a les obres del tramvia del Camp de Tarragona i la redacció d’estudis informatius per als del Bages, la Costa Brava, el Pirineu i les Terres de l’Ebre, o 9,8 milions en l’àmbit educatiu per substituir terços per mitges jornades i reforçar el professorat. També inclou la creació d’un fons d’ajut per als estudis de formació professional i, tot i que els comuns no ho havien reclamat, l’autorització d’un aval de fins a 110 milions per ampliar la Fira de Barcelona.

La CUP també va presentar una cinquantena d’esmenes, tot i admetre que no n’ha parlat més amb el govern. ERC es va mostrar oberta igualment a negociar-les les pròximes setmanes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona