Política

ERC veu marge legal per obligar totes les plataformes a respectar la quota en català

Representants del PSOE i dels republicans es reuneixen per apropar posicions

Montero confia que Esquerra donarà suport als pressupostos generals de l’Estat

ERC creu que hi ha marge legal en la nova Llei de l’audiovisual espanyola per obligar totes les plataformes del sector, també les internacionals, a produir una part dels seus continguts en les tres llengües cooficials de l’Estat (català, basc i gallec), després que ahir el govern central reconegués que el text exclou d’aquesta obligació a les empreses radicades a l’estranger, com Netflix o HBOMax.

Representants del PSOE i d’ERC es reuneixen aquest dimecres a la tarda en una trobada telemàtica aquest per intentar apropar posicions amb la nova llei audiovisual aprovada pel govern espanyol, després que el partit republicà hagi amenaçat amb no donar-li suport en excloure de la quota del 6% per a la producció en llengües cooficials a les plataformes radicades a l’estranger.

La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha insistit que la negociació de les esmenes al projecte de Llei de l’audiovisual està limitada per la directiva de la Unió Europea (UE), que estableix que les plataformes de producció audiovisual s’han de regir per la legislació del seu país d’origen.

Fonts socialistes del govern espanyol han apuntat que hi ha marges en la directiva per fer canvis en la regulació audiovisual, però sense concretar de quin tipus.

Per la seva banda, fonts d’ERC creuen que en aquesta directiva hi ha marge legal per poder obligar a produir una part en determinades llengües a totes les plataformes audiovisuals, independentment del país on tinguin la seu. Els republicans recorden que algunes empreses internacionals com Netflix també tenen seu a l’Estat.

Segons aquestes fonts, la directiva europea no és completament clara en aquest àmbit, per la qual cosa esperen que hi hagi canvis en la llei audiovisual aprovada dimarts al Consell de Ministres i que inicia ara la seva tramitació parlamentària.

Representants del PSOE i ERC han mantingut contactes des del dimarts a la nit per tractar de reconduir la situació.

A ERC esperen que hi hagi un “acostament important” entre les dues parts en la reunió d’aquesta tarda, en la que participen el seu portaveu parlamentari al Congrés, Gabriel Rufián; el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el portaveu socialista a la Cambra baixa, Héctor Gómez, entre d’altres.

En aquesta reunió, ERC també preveu posar sobre la taula la negociació dels pressupostos de 2022, aprovats al Congrés dels Diputats però que podrien perillar ara al Senat, ja que el partit republicà no descarta vetar els comptes a la cambra alta si el govern central no compleix amb el pacte de la llei audiovisual.

Fonts d’ERC han indicat que una altra possible via és presentar esmenes parcials als pressupostos al Senat, perquè aquests hagin de tornar al Congrés per a la seva aprovació definitiva.

Montero assegura que la protecció de les llengües és un “objectiu compartit” amb els republicans

ACN

La ministra espanyola d’Hisenda, María Jesús Montero, confia que ERC donarà suport als pressupostos generals de l’Estat de 2022 també al Senat i ha esperat que ho pugui anunciar “en els pròxims dies o hores”.

En una atenció als mitjans aquest dimecres a la tarda a Sevilla, Montero ha explicat que no interpreta el xoc amb els republicans per la quota del 6% de català, gallec o basc a les plataformes internacionals com una “amenaça” sinó com “un impuls per seguir parlant” de la llei de l’audiovisual .

Segons la titular d’Hisenda, tant el govern espanyol com ERC tenen un “objectiu compartit” que és “protegir les llengües cooficials”. “Ara bé, ho hem de fer respectant la normativa europea”, ha afegit. És per això que espera resoldre els “serrells” de la llei audiovisual que queden “el més aviat possible”.

Montero ha subratllat que ara per ara està “concentrada en els pressupostos” i ha diferenciat aquesta negociació de la llei audiovisual. En aquest sentit, la ministra d’Hisenda ha dit que cal posar “cada cosa al seu lloc”. “Quan comencin les esmenes a la llei audiovisual també les atendrem”, ha assegurat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU encarregat dels drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona