Política

ERC i PSOE acorden continuar negociant la Llei de l’audiovisual

Els republicans confien introduir esmenes per protegir el català també a les plataformes internacionals

Els socialistes insisteixen a separar la negociació d’aquest projecte del dels pressupostos de l’Estat

ERC i el PSOE han acordat continuar negociant la Llei de l’audiovisual durant el tràmit parlamentari després que la vicepresidenta del govern espanyol, Nadia Calviño, limités l’obligatorietat de reservar una quota del 6% de l’oferta per les llengües cooficials a les plataformes amb seu a l’Estat, però no a les internacionals, com Netflix o HBOMax. Els republicans van reaccionar amenaçant amb retirar el seu suport al projecte i, eventualment, als pressupostos generals de l’Estat.

És per això que aquest dimecres a la tarda representants de les dues formacions s’han reunit durant unes tres hores per intentar redreçar la situació.

Fonts socialistes han explicat que la trobada telemàtica s’ha desenvolupat en un “ambient constructiu” però han constatat que existeixen “diferències en la interpretació” del text de la Llei de l’audiovisual.

En aquest sentit, han manifestat el compromís de continuar el debat amb ERC sobre aquesta qüestió demà mateix, amb nous contactes tant en l’àmbit tècnic i polític.  Les mateixes fonts han detallat que es crearan dos grups de treball, un de caire “polític” i un altre de caràcter més “tècnic” a través del qual s’incorporarà a la negociació el secretari d’Estat de Telecomunicacions.

Des del PSOE han insistit en separar la negociació amb ERC de la llei de l’Audiovisual dels pressupostos.

De la seva banda, ERC veu marge per a la negociació i confia poder introduir esmenes que blindin les llengües oficials també a les plataformes internacionals.

Fonts republicanes properes a la trobada han indicat que a la reunió Esquerra ha expressat el seu “desacord” amb les declaracions de Calviño i han avançat que treballaran les esmenes “perquè no hi hagi equívocs”.

En aquest sentit, han assegurat que el PSOE ha mostrat el “compromís” de treballar les esmenes.

A la reunió telemàtica d’aquesta tarda, que ha començat a les sis i ha acabat poc abans de les nou de la nit, hi han assistit, per part socialista, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños; la d’Hisenda, María Jesús Montero; la vicesecretària general del PSOE, Adriana Lastra, i el portaveu del PSOE, Héctor Gómez. Per la banda republicana hi han estat el diputat al Congrés Gabriel Rufián, el diputat al Parlament Josep Maria Jové i el secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat, Oriol Duran. Els republicans han defensat que la reunió d’aquesta tarda era “necessària” després de les declaracions d’ahir.