Política

Primer tràmit de la llei d’ocupació pública catalana

L’objectiu és adaptar la norma a l’entorn social, econòmic i cultural del segle XXI

El Govern ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei d’ocupació pública catalana, el primer tràmit per establir un marc legal comú per a totes les administracions públiques catalanes en matèria d’ocupació pública. Es tracta de la primera llei d’aquest abast, que definirà un model propi de funció pública a Catalunya. L’objectiu principal de la norma és la reforma integral de l’ocupació pública per adaptar-la a l’entorn social, econòmic i cultural del segle XXI i a l’actual context tecnològic i científic.

Segons ha destacat el Govern, s’impulsa així una millora de la qualitat institucional de l’ocupació pública amb la introducció d’elements bàsics d’innovació que facin de la funció pública una institució amb un alt grau de professionalització, imparcial i responsable, i amb una indubtable vocació de servei a la ciutadania.

Altres objectius de la llei són superar el model burocràtic i orientar l’actuació de les administracions públiques cap al compliment d’objectius. També, reduir la temporalitat en l’ocupació pública, agilitzant els processos selectius, i, al mateix temps, redissenyar les polítiques i els sistemes de selecció per atreure el talent i rejovenir les plantilles.

En aquesta mateixa línia, s’assenyala la necessitat de prioritzar la captació de nous perfils professionals, principalment científics i tecnològics, i de dotar les administracions públiques catalanes d’eines adequades per a una planificació estratègica dels recursos humans.

Pel que fa a l’avaluació de la feina dels empleats públics, es preveu implementar un sistema efectiu que defineixi els objectius a assolir i mesuri el grau real d’acompliment, per incentivar, així, un desenvolupament professional en l’excel·lència. Es pretén també impulsar la promoció interna i la carrera professional basada en itineraris, amb diferents graus o esglaons als quals es pugui accedir no només per antiguitat, sinó per l’avaluació continuada de l’acompliment i l’acreditació de competències.

A banda, la llei també planteja establir mecanismes per permetre la mobilitat laboral entre les diferents administracions públiques catalanes i donar un fort impuls a la formació amb plans d’acompanyament professional que incloguin la renovació de coneixements i habilitats.

La norma també preveu incloure mesures per simplificar l’actual sistema de cossos i escales de la funció pública per adequar-lo als àmbits competencials necessaris, i per redefinir els llocs de treball i dotar-los de més polivalència.

De forma prèvia a la redacció del projecte de llei, es durà a terme una consulta pública mitjançant el portal ’Participa gencat’ per poder recollir les opinions i demandes de la ciutadania catalana. També es faran consultes específiques a entitats i associacions d’atenció a les persones amb discapacitat i a les organitzacions sindicals amb més representativitat en la funció pública.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona