Política

El Consell de Ministres aprova aquest divendres la Llei d’startups

El text establirà reduccions fiscals, instruments de suport a la inversió i mecanismes per a l’atracció de talent

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Nadia Calviño, ha anunciat aquest dijous en una entrevista a Antena 3 que el Consell de Ministres de divendres aprovarà el projecte de Llei de suport a les startups, les empreses emergents de base tecnològica amb creixement ràpid, que “són un dels elements més dinàmics i d’atracció de la inversió del nostre país”. “Posarem sobre la taula un projecte de llei molt potent que posarà Espanya a l’avantguarda en tot el que és l’impuls, la projecció d’aquestes empreses i l’atracció de talent al nostre país, aprofitant que estem en un moment en què cada vegada hi ha més nòmades digitals que es poden situar a qualsevol lloc del món gràcies a la tecnologia digital”.

La Llei d’startups arriba sis mesos després que l’executiu aprovés l’avantprojecte que va sotmetre al criteri dels òrgans consultius. El text establia reduccions fiscals, instruments de suport a la inversió i mecanismes per a l’atracció de talent per “convertir Espanya en un hub d’atracció d’startups”.

Entre altres, l’avantprojecte proposava una reducció de la tributació de les stratups a l’impost de Societats del 25% al 15% durant un màxim de 4 anys i preveu ajornaments dels deutes tributaris. També establia mesures favorables a les stock options d’aquestes societats com a manera de pagament als treballadors, i eleva l’exempció per entrega d’aquestes participacions de 12.000 euros a 45.000 euros anuals.

L’avantprojecte creava un règim tributari favorable per al quel defineix com a “nòmades digitals”, que són persones en teletreball desplaçades a territori de l’Estat. L’executiu vol que se’ls permeti sotmetre’s a l’IRPF de no residents i es creï un visat específic per a persones que treballen a l’Estat per a una empresa estrangera, incloent-hi el sector audiovisual.

També elevava la base màxima de deducció per inversió en empreses noves de 60.000 a 100.000 euros anuals, i el tipus de deducció passa del 30% al 40% per un màxim de cinc anys. A més eliminava l’obligació de fer pagaments fraccionats sobre l’Impost de Societats i sobre la Renda de no residents, i també elimina l’obligació d’obtenir el número d’identificació d’estranger per als no residents.

Per últim, facilitava la col·laboració entre startups i altres empreses i universitats, i agilitza la contractació d’startups per part de l’administració.

Definició d’startup

Una de les qüestions que marquen l’abast de la llei és la definició de les empreses que es poden acollir a la definició com a startups. Segons el govern espanyol, les empreses emergents que s’hi acullin hauran de tenir seu social i la meitat dels treballadors a l’Estat, una antiguitat menor a 5 anys i de 7 si són biotecnològiques, energètiques o industrials. Aquestes empreses no podran ser societats cotitzades, no podrà haver repartit dividends, hauran de tenir caràcter innovador i registrar una facturació inferior a 5 milions d’euros.

La llei eliminarà el requisit inicial de 3.000 euros per constituir una societat de responsabilitat limitada (SRL) i permetrà registrar online en un termini màxim de 10 dies una companyia sense necessitat de fer cap compareixença física davant l’administració.

La Llei de les ’start-ups’ era una promesa del govern de Pedro Sánchez, que ja va intentar fer-la prosperar a la primera legislatura fallida. El setembre de 2020 l’executiu espanyol va prometre que la tindria enllestida aquell desembre i el febrer d’aquest 2021 va prometre que s’aprovaria en qüestió de setmanes.

Ara la Llei neix vinculada al pla de Recuperació amb l’objectiu de facilitar els tràmits administratius per a la creació d’empreses i incloure avantatges fiscals i incentius a la inversió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona