Política

La JEC reclama informació de Juvillà a Borràs

Respon al recurs de Cs i dona deu dies a la presidenta perquè notifiqui què ha fet la cambra amb el diputat

La Junta Electoral Central (JEC), contràriament al que va fer amb el president Quim Torra, ha decidit aquest cop adreçar-se a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, perquè en el termini de deu dies li informi de les mesures que la cambra catalana ha dut a terme per complir la sentència del TSJC contra el diputat i secretari tercer de la mesa del Parlament, Pau Juvillà. Ho vol saber abans no sigui la JEC la que prengui una decisió, ja que en el mateix escrit aquest òrgan s’erigeix com a competent per retirar-li l’acta i acreditar el nou substitut d’acord, interpreta, amb el que va establir la sentència del Suprem en el cas del president Quim Torra, quan va ser destituït de manera exprés per la JEC a petició també de Cs.

Aquesta vegada, però, el Parlament, que segons la sentència del Suprem també hi té competències, ha actuat molt abans i ja disposa d’un dictamen aprovat per una àmplia majoria de diputats, 116, que va aprovar mantenir-li l’acta de diputat perquè la sentència no és ferma, d’acord amb el que recull el reglament de la cambra.

En aquests deu dies, el Parlament haurà de notificar el seu dictamen a la Junta Electoral i també presentar al·legacions als escrits de Ciutadans, Vox i el PP, que són els que defensen que cal aplicar la Loreg i inhabilitar el diputat de manera immediata.

D’aquesta manera s’enfrontaran les dues interpretacions i s’obrirà un nou escenari respecte al qual no hi ha jurisprudència i que haurà d’establir si hi ha un organisme amb més legitimitat que un altre per inhabilitar un diputat. En aquest cas, el xoc de legitimats afecta el Parlament de Catalunya i la Junta Electoral, dos organismes amb dues maneres contradictòries d’interpretar la sentència del TSJC contra un diputat. Un tercer tribunal haurà de dirimir quin organisme preval, si el reglament del Parlament, que és llei, o la llei d’ordenació del règim electoral, la Loreg.

Calendari festiu

En tractar-se de deu dies hàbils, la decisió de la JEC encara dona uns quants dies de marge perquè Pau Juvillà mantingui l’acta de diputat. El termini acaba després de les festes de Nadal però caldrà veure com afecta el calendari de dies festius al termini de deu dies que dona ara la JEC, ja que fins al dia 15 de gener no s’obre el nou període de sessions i qualsevol tràmit s’ha de gestionar des de la Diputació Permanent.

En el cas del president Quim Torra la situació va ser completament diferent, ja que la Junta Electoral Central va enviar notificació directa a la cambra perquè se li retirés l’acta i s’iniciessin els tràmits per acreditar el següent de la llista electoral de Junts.

LA XIFRA

10
dies
dona la Junta Electoral a la presidenta Borràs perquè li informi de l’actuació de la cambra en el cas de Juvillà.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA