Política

La CUP evidencia el seu distanciament amb el Govern

Reguant carrega contra uns pressupostos de “sociovergència imparable”

El PSC retreu a l’executiu que apostin per uns comptes “continuistes” i se sumen a les crítiques de Cs, PP català i Vox

El debat final sobre els pressupostos del Govern de la Generalitat per al 2022 ha servit per evidenciar que entre la CUP i l’executiu hi ha una gran distància política. La portaveu dels anticapitalistes en aquesta sessió del ple, Eulàlia Reguant, ha carregat durament contra l’executiu, contra els seus partits –Erc i JxCat-, contra els comuns per haver facilitat que el pressupost tiri endavant, i contra el PSC per inspirar, segons diuen, algunes de les polítiques. Així, la CUP ha negat que els comptes “responguin al moment actual” i ha acusat el Govern de fer “sociovergència republicana imparable”. PSC, Cs, PP català i Vox també han criticat el pressupost, com era d’esperar, i els socialistes han considerat els comptes molt “continuistes”.

La CUP ha lamentat que es vulguin aprovar uns pressupostos sense massa canvis amb els anteriors, que “no donen resposta a la situació del moment”. Reguant ha carregat contra ERC, Junts, el PSC i els comuns. A Pere Aragonès, president de la Generalitat, l’ha acusat de “renunciar” a fer un gir a l’esquerra i prioritzar “repartir-se el país amb el Partit Socialista”. En aquest sentit, Reguant ha preguntat al president en què és soci preferent la CUP. “Des de l’acord d’investidura, no ens hem posat d’acord en res de transcendental”, ha etzibat. Les crítiques han continuat amb els socialistes catalans.

Reguant ha assegurat que malgrat el PSC vota en contra dels comptes, se sent “còmode” amb els pressupostos i “l’únic motiu” pel qual no hi dona suport és que “la fotografia no era digerible pel país”. “La sociovergència republicana a Catalunya segueix consolidant-se de forma imparable”, ha asseverat, i ha posat com a exemple l’acord a què han arribat ERC, Junts i PSC aquest dimecres per renovar el Síndic de Greuges, la CCMA i el CAC. Als comuns, els hi ha retret reduir els pressupostos a “un simple intercanvi de cromos” enlloc de “sumar-se a reivindicacions justes”. Les crítiques a Junts les ha centrat el vicepresident Jordi Puigneró, a qui la CUP ha acusat de “vendre el país al millor postor, de braçet de Foment del Treball”. Els anticapitalistes han demanat de nou al Govern “que torni al punt de partida” i han advertit que la seva formació “no es mourà dels seus compromisos”.

La CUP, que ha presentat una cinquantena d’esmenes, ha destacat que l’augment de la partida en salut pública “no arriba a cobrir ni la meitat de la despesa real d’un sistema de salut depauperat”. També ha lamentat que el parc públic d’habitatge és “ridícul”. En aquest sentit, la CUP reclama aplicar la llei del dret a l’habitatge aprovada al Parlament el 2007.

Pressupostos “al més vell estil convergent”, segons el PSC

La portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ha criticat que els pressupostos són “molt continuistes”. “No hi podem donar suport, seguim amb la nostra posició molt crítica i no hi ha res què li pugui permetre dir que són els pressupostos d’una nova etapa”, ha retret Romero al conseller Giró. “Diria, fins i tot, que són uns pressupostos al més vell estil convergent”, ha afegit. Així mateix, ha demanat al titular d’Economia que “abanderi” una modificació del reglament del Parlament, de manera que els grups puguin registrar esmenes que contemplin moviments de partides pressupostàries entre departaments. “Cal estudiar noves fórmules que ens permetin tornar la veu al Parlament”, ha defensat la portaveu socialista.

Després de tot, Romero ha carregat contra el Govern i la seva manera de gestionar la negociació dels comptes. “Ens sorprèn molt que no han tingut en compte el primer grup de la cambra”, ha subratllat la portaveu. En aquesta línia, Romero ha criticat que l’executiu mantingui acords amb la CUP, grup “desestabilitzador”. “Mantenen una majoria d’investidura trencada, que genera incertesa i inestabilitat. Tindrem uns pressupostos, però patim un govern cada dia més fràgil, que utilitza el diàleg a vegades de manera interessada”, ha sentenciat Romero.

Pressupostos fets per satisfer “l’esquerra antisistema”

Per la seva banda, el portaveu adjunt de Vox, Antonio Gallego ha criticat que els comptes estan fets per satisfer “l’esquerra antisistema”. “Són uns pressupostos pensats per claudicar davant les exigències d’uns socis parlamentaris deslleials, irresponsables, hiperventilats i oportunistes”, ha apuntat Gallego sobre les negociacions del Govern amb la CUP. En aquesta línia, Vox ha criticat que Aragonès hagi firmat “un matrimoni de conveniència” amb els comuns per tal de donar una “puntada” a la legislatura.

Sobre les qüestions econòmiques, Gallego ha criticat que els comptes incloguin tres nous impostos, així com partides destinades a la conselleria de Feminismes i Acció Climàtica. “No podem ser còmplices d’aquest profund error”, ha apuntat Gallego. “Són uns comptes fake”, ha afegit.

Ciutadans, que ha dit que és el grup que més esmenes ha presentat –fins a 877, un 46% del total-, ha lamentat que el debat dels pressupostos ha estat “precipitat” i ha acusat el Govern de tenir “poca voluntat” de presentar els comptes a temps. A través el seu portaveu, Nacho Martín Blanco, la formació taronja ha defensat que Catalunya necessita polítiques econòmiques “més moderades” per la situació de la pandèmia i ha apuntat que els comptes no tenen en comptes “possibles contingències” que puguin sorgir l’any vinent. “Això ens deixarà amb una situació molt complicada”, ha remarca Blanco.

El partit també ha carregat contra les partides destinades a l’acció exterior de la Generalitat, a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), a l’Agència de Ciberseguretat i al Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), unes institucions que, segons Ciutadans, estan deixant un forat “sagnant” als comptes. En aquest sentit, Blanco ha acusat al Govern “d’anestesiar la societat catalana” i evitar que qüestions com el sobrecost de les obres de l’L9 o els sous dels alts càrrecs del Govern “no tinguin una major presència al debat públic”.

El PP creu que els pressupostos “asfixien” als catalans

De la seva banda, el PPC ha defensat el “no” als pressupostos, perquè al seu parer “condemna” els catalans “a la decadència” fent “una Generalitat cada vegada més gran” i una societat “cada vegada més asfixiada”. En paraules del seu president, Alejandro Fernández, aquests pressupostos no estan orientats al creixement econòmic ni a la creació de llocs de treball, sinó a “enfortir l’entramat polític” de l’independentisme.

Els populars han presentat 166 esmenes que proposen, entre d’altres, un increment de 10 milions d’euros en beques menjador i transport escolar, un augment de 5 milions per al model d’escola concertada o una retallada de 100 milions al pressupost de TV3 i Catalunya Ràdio.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes