Política

El govern manté el calendari de la propera taula de diàleg

No es dona per assabentat de les intencions de Sánchez d’ajornar-la per la pandèmia, i insisteix a convocar-la a principi d’any

A l’executiu li comença a urgir que es vegin ja “resultats tangibles”

El govern no s’ha donat per assabentat de les paraules del president espanyol, Pedro Sánchez, que dimecres passat, en la compareixença per fer balanç del 2021, va apostar per ajornar “unes setmanes” la taula de diàleg davant de prioritats com superar la pandèmia, consolidar la recuperació econòmica i gestionar els fons europeus. Ben al contrari, l’executiu veu vigent el compromís assolit de celebrar aviat una nova trobada pública. “La previsió era i segueix sent que hi hagi una reunió a principi d’any, tot i que la data no està tancada”, afirmava ahir, després del primer Consell Executiu de l’any, la portaveu, Patrícia Plaja, que negava que altres factors com les eleccions del febrer a Castella i Lleó “hagin de ser condicionant de res” per al calendari.

Un dels integrants de la mesa, el conseller d’Empresa Roger Torrent, que compareixia al costat seu, no va aclarir si s’hi estan produint avenços, ja que els treballs són i seran “forçosament discrets”, tot i que sí que assegurava que “són permanents, tal com es va plantejar”. “Si hi ha algun anunci, ja es farà en la propera mesa pública”, tancava. “No donarem minut i resultat del que vagi succeint”, indicava en aquest sentit Plaja, que apressava per la negociació: “Ha de començar a donar resultats tangibles.” “Igualment hem dit que el govern no es quedarà amb els braços plegats si el procés no dona resultats, i caldrà treballar alternatives”, assenyalava, en al·lusió a l’avís que el president Pere Aragonès va llançar en el missatge de Sant Esteve.

La resposta del govern a Sánchez va en la línia de la que ja havia avançat el mateix president a l’agència Efe la setmana passada, en què va instar el seu homòleg espanyol a moure’s i a no mirar de “dilatar” el diàleg, i va dir que no seria acceptable retardar la reunió amb l’excusa del coronavirus. “Si el govern espanyol és capaç de gestionar la pandèmia i alhora aprovar la proposta de reforma laboral i els pressupostos de l’Estat, també pot continuar treballant en la resolució del conflicte polític a Catalunya, això no és excloent”, etzibava.

“A principi del 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la mesa de negociació, amb propostes concretes sobre la taula”, exposava Aragonès, que reclama que en aquesta reunió es visualitzi “clarament” el compromís de les dues parts per la negociació, i demana acords que “avancin” en la desjudicialització del conflicte i l’articulació d’una “nova relació” entre Catalunya i Espanya. “Veurem quina és la proposta del govern espanyol”, reptava el president, que recorda que el conflicte no es resoldrà “deixant passar el temps, sinó amb propostes i amb valentia, arriscant”.

Ell considera que el govern això ja ho està fent en mantenir l’aposta per una sortida negociada, si bé, això sí, veu necessari “que hi hagi avenços”. A més, exigeix que no es faci servir la seva posició “honesta” per dilatar la resolució. “En aquest 2022 ja hauríem de començar a veure els primers fruits”, reptava, mentre insistia que no vol passar encara la pantalla de la negociació. “Hi jugarem fins al final”, diu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona