Política

Chacón llança el nou partit sense Artur Mas

L’exconsellera presenta Centrem com “el primer partit del postprocés”

Aplega catalanistes, federalistes i independentistes

Artur Mas no seguirà Àngels Chacón en el seu nou partit. Segons va anunciar ahir l’exconsellera, el 129è president de la Generalitat continuarà al Partit Demòcrata: “No és que rebutgi el projecte, és coherent amb el partit en el qual ha estat sempre.”

L’exsecretària general del PDeCAT va presentar ahir Centrem com un partit que aplega catalanistes, federalistes, sobiranistes i independentistes. “Pot semblar contradictori en el marc de les coordenades en què ens movem, però tots estem d’acord que cal considerar Catalunya un subjecte polític, una nació que té el deure i el dret de millorar l’autogovern”, va defensar Chacón, que venia d’un partit que es declarava obertament independentista. L’exconsellera va assegurar que les persones que integren el projecte tenen sensibilitats molt diferents i concepcions divergents pel que fa a on ha de poder arribar l’autogovern, però totes estan d’acord que qualsevol de les opcions per resoldre el conflicte polític amb l’Estat espanyol ha d’estar prevista dins l’ordenament jurídic. És a dir, Centrem abjura la via unilateral.

En un acte al World Trade Center de Barcelona, Chacón va apostar per trencar la polarització de la política, va reivindicar la bilateralitat i va donar per mort el procés independentista quan va descriure Centrem com “el primer partit postprocés”.

El corpus ideològic de la formació es concretarà el dia 12 de març en el seu primer congrés. La militància escollirà l’executiva. Chacón ja va avançar ahir que té intenció de presentar-se per dirigir la formació. Mentrestant, el PDeCAT, que no amaga la complicitat amb el projecte de Chacón, haurà de decidir quina consigna dona a la seva militància en relació amb l’encaix amb la nova formació. L’exconsellera va admetre que la doble militància ha de ser “temporal”, ja que Centrem vol tenir la seva pròpia militància independent.

Després dels intents infructuosos per cobrir el centre polític efectuats per Unió i pel mateix PDeCAT –en els dos casos es van acabar estavellant contra les urnes–, Centrem neix amb la mirada posada al Parlament, però amb unes eleccions municipals a tocar. El nou partit té intenció de presentar-s’hi, especialment a les ciutats grans i, per descomptat, a Barcelona. “Som un partit integrador, aquí és benvingut tothom que estigui disposat a arribar a consensos, ni classifiquem ni desqualifiquem”, va assegurar Chacón, que va convidar tothom qui vulgui a formar part del nou projecte.

Entre els impulsors de la iniciativa, hi ha persones del PDeCAT, Convergents, la Lliga Democràtica i Lliures, a més d’independents. Al costat de Chacón, hi havia el diputat del PDeCAT al Congrés Sergi Miquel, l’exdiputat d’Unió al Parlament Roger Montañola (ara a Lliures), l’alcalde de Castellví de Rosanes (Baix Llobregat), Adrià Camino, i la dirigent de Convergents Teresa Pitarch. Entre el públic, hi havia també la presidenta de la Lliga Democràtica, Astrid Barrio.

LA DATA

12.03.22
Centrem
celebrarà el seu primer congrés, per concretar les propostes ideològiques i programàtiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona