Política

L’ANC denuncia que el Govern no fa accions “factibles i legals” per avançar cap a la independència

L’entitat valora “gestos” en matèria de sobirania fiscal, energètica o de llengua, però encara no veu resultats

L’ANC ha denunciat que el Govern, a més de no confrontar amb l’Estat espanyol, tampoc practica accions “factibles, raonables i perfectament legals” per avançar cap a la independència. Aquesta és la conclusió que l’entitat extreu de la fiscalització de l’acció de l’executiu en el quart trimestre del 2021. La presidenta de l’organització, Elisenda Paluzie, ha dit que el Govern no preveu “el respecte per la voluntat dels electors, la sobirania i no cooperació institucional ni la construcció d’una institucionalitat pròpia”. Veuen petits passos en sobiranies, com la fiscal i financera, econòmica, en energia o en matèria de llengua. També en acció internacional. La justícia social és l’únic àmbit on l’ANC detecta certa evolució en el Govern.

L’entitat valora positivament, en matèria de sobirania fiscal i financera, que la llei d’acompanyament dels pressupostos hi ha un canvi legislatiu que permet que l’ICF pugui disposar de dipòsits d’institucions privades. Assenyalen que això “va en la línia de crear un banc català”. Pel que fa a la sobirania econòmica, denuncien que el Govern continua sense aplicar els criteris de proximitat en la contractació i que “una part important de concessions i licitacions de contractes van a parar a empreses de l’Ibex35”.

Pel que fa a la sobirania energètica, l’ANC constata que hi ha una dependència energètica de renovables de l’Aragó i reclamen un “gran esforç col·lectiu” per superar-ho. Pel que fa a la llengua, lamenten els “retrocessos”. Critiquen que el Govern “no ha sabut donar resposta” a les sentències per les quals es determina un 25% en castellà en escoles. Sí que avancen, assenyalen, per garantir un percentatge de català a les plataformes. I destaquen els passos pel Pacte Nacional per la Llengua.

D’altra banda, l’Assemblea critica que el Govern “no ha complert la promesa de retirar-se de causes contra activistes”, tot i que sí que ho ha fet d’algunes i en d’altres s’han demanar reduccions de pena mitjançant recursos. Reclamen concreció en el model de seguretat pública.

En l’àmbit internacional, Paluzie creu que hi ha “voluntat” perquè el Diplocat “tingui una mica d’acció”. Però de moment és una mera “expressió de voluntat”. Finalment, consideren que el Govern “progressa adequadament” aplicant les seves pròpies polítiques contra la pandèmia, “especialment les més restrictives”.

Aquesta és la segona fiscalització al Govern que l’ANC presenta. Amb tot, la primera, sobre els 100 dies d’executiu, es va centrar en el pla de Govern perquè entenien que encara no hi havia hagut temps suficient per fer les accions i avaluaven si les tenien previstes o no.

Paluzie ha explicat que l’ANC manté interlocució amb el Govern i que el 2 de febrer es trobaran, per exemple, amb el conseller d’Economia. Li traslladaran els aspectes que depenen de la seva conselleria i en els quals “no s’està avançant en absolut”. En aquest sentit, ha criticat que el Govern no treballi per “blindar” els particulars, empreses o ajuntaments que practiquen la sobirania fiscal.

La presidenta de l’ANC també ha criticat que el Govern no reclami les dades per calcular les balances fiscals, ja que les últimes corresponen al 2016. “El Govern dirà que l’Estat no li ha traspassat; ens preguntem llavors què es negocia a les reunions bilaterals o quan es negocien els pressupostos de l’Estat”, ha etzibat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona