Política

Torna la llei electoral

Salvador Illa insta les formacions a fer “tots els esforços” per aprovar-la durant el primer semestre al Parlament

Ara hi ha en tràmit a comissió una iniciativa legislativa popular

Quan ERC, a l’inici de la legislatura, va tornar a obrir el meló d’abordar l’aprovació d’una llei electoral pròpia a Catalunya, bona part de l’oposició s’hi va posar de cara el setembre passat, i ahir el primer secretari del PSC, Salvador Illa, va tornar a ser molt explícit reclamant a totes les formacions “fer tots els esforços” per poder-la aprovar aquest primer semestre. Semblava que l’enèsim intent, ara dels republicans, podria desencallar-la, però, tant com es va anunciar que havia fet arribar la proposta formal als grups per concretar una ponència conjunta, la iniciativa s’ha esvaït, abans fins i tot de tractar l’etern punt que ho ha encallat històricament: el sistema electoral, o el que és el mateix, la representativitat de vot segons el territori i la seva població.

Illa va apel·lar ahir de nou, durant una reunió de la interparlamentària del partit, a la necessitat de fer una política útil encaminada a “arribar a acords”. I en aquest punt va posar d’exemple la renovació de 112 càrrecs que depenen del Parlament i que tenien el mandat caducat, i que finalment han pogut desencallar en les negociacions entre el PSC, ERC i JxCat. Per aquest motiu va expressar que aquest és l’esperit amb el qual el Parlament hauria de tirar endavant una llei electoral de Catalunya. “No ens pot fer sentir orgullosos que sigui l’única comunitat que no ha estat capaç d’aprovar-ne una de pròpia”, va lamentar. El cert és que el govern recull la voluntat de promoure la llei electoral en el pla de govern i, en bona mesura, depèn del fet que republicans i JxCat siguin capaços de posar-se d’acord.

En paral·lel, i ja provinent de l’anterior legislatura, també hi ha una proposició de llei electoral catalana en tràmit al Parlament impulsada mitjançant una iniciativa legislativa popular (ILP) que ja va superar el debat a la totalitat i ara s’ha de tractar en ponència i comissió.

D’altra banda, tot i manifestar que aniran a les reunions pel Pacte Nacional per la Llengua, Illa va reiterar la seva defensa per la “convivència lingüística” i perquè s’ensenyi més castellà, demanant al govern que faci “autocrítica” si en 10 anys ha baixat l’ús social del català.

Advertència de Cs als mestres insubmisos

Carlos Carrizosa, de Cs, va advertir a mestres i directors de centres que poden quedar inhabilitats si incompleixen la sentència del 25% en castellà. “Es deuen al compliment de les lleis”, va dir, i va ironitzar amb el fet que “no hi haurà prou llistes independentistes per a tots els que es quedin sense feina”, amb referència al director d’un institut de Manresa que s’ha remès a les instruccions d’Educació. Carrizosa va reiterar que promouran “accions penals” contra els responsables d’Educació que demanen als docents que no l’apliquin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona