Política

Junts reclama que es comenci a avaluar el curs de la negociació

Es desentén del “fracàs anunciat” i retreu a La Moncloa que aparqui la reforma del Codi Penal

Insta a crear abans de les municipals un espai comú per debatre alternatives

No s’ha celebrat ni tan sols la segona reunió de la legislatura de la taula de diàleg, però hi ha tants “indicadors” que auguren que tindrà “molt poc recorregut”, que ja és hora que els independentistes posin fil a l’agulla per concretar quines alternatives hi ha. Així es va expressar ahir el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, després del consell nacional que va aprovar el reglament per a les llistes municipals i va donar així el tret de sortida a la llarga cursa que menarà a les eleccions de l’any vinent.

Sànchez creu que ja ha deixat passar “un període més que prudencial” i que ja és hora que es comencin a avaluar tant el pacte de govern, ara que veu prou “solidesa” en l’executiu, com sobretot el curs de la taula, que no té cap membre de Junts. Per això va reclamar que es posin en marxa els mecanismes previstos per acompanyar la negociació, com comissions al Parlament i grups de treball amb entitats independentistes, a fi que “l’acabin avaluant i traient les consideracions oportunes”, en una llista a què afegia l’acord nacional per l’amnistia i l’autodeterminació pactat per ERC i la CUP, que està preparant un grup autònom però que encara no s’ha presentat.

ERC “enganya”

Sànchez va reclamar que, tot just per haver predit “una realitat anunciada”, no es faci a Junts “responsables del fracàs”, i en concret del fracàs “d’aquella gent que va creure que podria enganyar permanentment els ciutadans amb l’aposta per aquesta taula”, en velada al·lusió a ERC. Això sí, “l’únic responsable” per a ell és la manca de voluntat del govern espanyol, que creu que “podria obrir vies” acceptant que es poden trobar fórmules en l’ordenament per a un referèndum i l’amnistia, i en canvi ni tan sols és capaç de comprometre’s “amb una reforma que tot Europa aplaudiria”, la del Codi Penal, per fer compatible un “delicte caduc i decimonònic” com el de sedició amb l’Europa democràtica.

Després que el socialista Salvador Illa verbalitzés dijous que caldria “corregir l’anomalia” que l’Estatut vigent no ha estat votat, Sànchez ahir també era clar: “Evidentment no ens trobaran en discutir un nou Estatut, no vam fer l’1-O per això i no és la solució als problemes institucionals.” Segons ell, “amb el mateix tarannà o pitjor” que quan el TC el va retallar, no és possible plantejar cap millora en l’autogovern. “Que els federalistes de bona fe es desencantin”, etzibava.

El número 2 de Junts va agafar el guant d’Aragonès, que en el missatge de Sant Esteve es va mostrar disposat a parlar ja d’alternatives si la negociació fracassa, i va instar a “no desaprofitar” el temps esperant que es consumi el “fracàs” de la taula, i per això va proposar crear un espai compartit, abans que arribi el període electoral de les municipals i ho compliqui tot, on s’analitzin les alternatives a emprendre amb “discreció i continuïtat”. En aquest sentit, va tornar a reivindicar el Consell per la República com “l’espai de retrobada” de l’independentisme, i va negar que Junts controli i domini aquest organisme, que veu “independent”.

LA FRASE

Ha arribat el moment que els acords de la majoria independentista del maig passat comencin a ser avaluats
Jordi Sànchez
secretari general de jxcat

Sentit comiat a Cuixart i repte d’Iceta a Puigdemont

Sànchez també va enviar un sentit agraïment a Jordi Cuixart, ara que ha anunciat que deixarà la presidència d’Òmnium, i es va mostrar convençut que qui el rellevi agafarà el compromís de donar continuïtat a la seva acció. El de Junts no es va donar per al·ludit per la crida de Cuixart que cal renovar els lideratges del 2017, i va recordar que és secretari general de Junts tot just des de l’estiu del 2020. En aquest sentit, i arran que hagin aparegut informacions sobre el fet que el president Puigdemont es plantejaria deixar el lideratge de Junts per centrar-se en el Consell per la República, Sànchez va negar que ningú al partit hagi plantejat la possibilitat de cap relleu ni de cap congrés extraordinari. “No hi ha cap debat intern ni personal en aquests moments sobre la renovació de càrrecs”, cloïa.

Precisament, després que Puigdemont digués que celebrarà el 60è aniversari a Catalunya, a final d’enguany, el ministre i president del PSC, Miquel Iceta, va recordar ahir a Efe que si torna haurà de “fer front a les conseqüències” dels seus actes: “Tots hem d’afrontar les nostres responsabilitats”, va etzibar. Iceta el va convidar, abans d’iniciar un nou camí, a fer balanç de l’anterior, sobre “el que va significar” el procés sobiranista, que va situar Catalunya “fora de la legalitat” i “no ha dut enlloc”. Segons ell, haver situat l’autogovern de Catalunya “fora de la llei” va ser “un error molt greu del qual d’alguna manera cal donar explicacions”, concloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona