Política

La conservadora maltesa Roberta Metsola, favorita per presidir el Parlament Europeu

L’Eurocambra vota dimarts el relleu de Sassoli, mort la setmana passada de forma prematura

La conservadora maltesa Roberta Metsola parteix com a favorita per presidir el Parlament Europeu. La cambra vota dimarts el relleu del socialdemòcrata italià David Sassoli, mort prematurament la setmana passada. De totes maneres, el seu mandat estava a punt d’esgotar-se, ja que segons un acord tàcit la presidència havia de passar a mans del Partit Popular Europeu en la segona part de la legislatura.

El PPE ha escollit una dona de l’ala moderada per facilitar el consens amb les principals forces parlamentàries. Tot i això, l’oposició de Metsola a l’avortament ha generat reticències entre els eurodiputats progressistes.

En principi, Metsola tindrà el suport dels liberals de Renovar Europa i del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates (S&D). Ara bé, l’S&D està negociant un nou equilibri de poder a escala administrativa a la cambra i encara no ha tancat un pacte. “També estem buscant garanties que el pròxim president del Parlament Europeu promourà una agenda d’acord amb les nostres prioritats i els nostres valors”, deia divendres la cap de l’S&D, l’eurodiputada del PSOE Iratxe Garcia.

Els candidats

La maltesa només té com a rivals la sueca Alice Bah Kuhnke (Verds/ALE) el polonès Kosma Zlotowski (Conservadors i Reformistes Europeus) i l’espanyola Sira Rego (Esquerra Unitària Europea).

Roberta Metsola, de 42 anys i membre del Partit Nacionalista de Malta, és advocada de professió i està especialitzada en afers europeus, va assessorar l’Alta Representant de la UE Catherine Ashton (2012 i 2013) i el 2014 va entrar al Parlament Europeu, on ha destacat en afers migratoris. Actualment, és la presidenta interina de la cambra, ja que ocupava la primera vicepresidència.

La sueca Alice Bah Kuhnke és la candidata del grup parlamentari Verds/ALE, on s’integra ERC i els Comuns, a la presidència del Parlament Europeu. Exministra de Cultura i Democràcia a Suècia, Bah Kuhnke, de 50 anys, va entrar a l’Eurocambra el 2019 i ocupa una de les vicepresidències del grup ecologista.

Veterà parlamentari, el polonès Kosma Zlotowski, de 58 anys, és l’aposta dels Conservadors i Reformistes (ECR). Periodista als anys 90, Zlotowski es va afiliar al partit antecessor de Llei i Justícia, formació de govern a Polònia, i des del 1997 ha encadenat mandats com a parlamentari, senador i ara eurodiputat. És membre del comitè de Transports i Turisme.

L’Esquerra Unitària Europea (GUE/NGL) ha escollit l’eurodiputada d’Esquerra Unida, Sira Rego, de 48 anys, com a candidata per presidir la institució. Nutricionista de professió, va estar vinculada a l’ajuntament de Rivas Vaciamadrid, on va ser regidora d’Hisenda i Innovació Energètica. Rego va entrar a l’executiva federal d’Esquerra Unida el 2017 i, dos anys més tard, es va presentar a les eleccions europees en la llista d’Unides Podem encapçalada per María Eugenia Rodríguez Palop. És membre del comitè d’Indústria, Recerca i Energia i del comitè de Peticions.

Per guanyar els candidats necessiten una majoria dels vots vàlids. És a dir, la meitat més un dels vots registrats. Es poden fer fins a quatre rondes de vot, l’última entre els dos candidats que hagin tingut més vots en la tercera ronda. El vot és secret i el resultat de la primera volta s’anunciarà a les 11 del matí. Si no hi ha guanyador, es continuarà votant al llarg del dia. Sassoli va ser escollit en segona volta amb 345 vots de 667.

Tot i que Sassoli volia fer la votació de forma presencial, finalment Metsola, com a presidenta interina, va permetre que es pogués votar a distància pel repunt de contagis causats per l’òmicron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona