Política

Absolen l’home que va fer una pintada a la tomba de Franco al Valle de los Caídos

La fiscalia demanava una sentència de presó per delicte contra la llibertat de consciència i l’acusació particular hi afegia un de profanació de tomba

Els magistrats ho desestimen perquè l’acció es va fer abans que comencés la missa

La secció primera de l’Audiència de Madrid ha absolt l’escultor Eduardo Tenreiro dels delictes contra la llibertat de consciència i d’actes de profanació i danys en tomba per la pintada que va fer sobre la tomba Francisco Franco quan el dictador espanyol encara estava enterrat al Valle de los Caídos.

Els fets van passar el 31 d’octubre de 2018. L’artista gallec va vessar pintura vermella sobre la làpida, va escriure-hi ’Per la llibertat’ i va dibuixar-hi un colom al costat. Després de finalitzar la pintura va manifestar que ho feia “per la reconciliació dels espanyols”.

La fiscalia va considerar que l’acció havia estat efectuada “amb evident menyspreu cap als sentiments religiosos dels presents i emparant-se en la seva concepció socio-política de la societat”. És per això que va demanar per a l’acusat un any de presó per un delicte contra la llibertat de consciència. i que indemnitzés Patrimonio Nacional amb 833,41 euros per danys i prejudicis, d’acord amb la xifra calculada per l’organisme públic.

De la seva banda, l’Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, que exercia l’acusació particular, va sol·licitar una condemna de dos anys i cinc mesos de presó perquè també sumava el delicte de profanació de tomba.

El tribunal, però, ha considerat que no es pot condemnar Tenreiro pel delicte contra la llibertat de consciència perquè va fer la pintada quan encara no havia començat la missa de la qual “ell deia no tenir coneixement”.

Els magistrats consideren fonamental aquest fet perquè aquest delicte requereix “violència, amenaça, tumult o vies de fet, impedint, interrompent o pertorbant els actes, funcions o cerimònies” i s’ha descartat que fos així. “No consta el propòsit o intenció de lesionar la llibertat de consciència i els sentiments religiosos”, diu la sentència, que destaca que la pintada va ser “contra la presència” de Franco al Valle de los Caídos “i no contra els sentiments religiosos dels assistents”.

Pel que fa al delicte de danys a la tomba, els magistrats tampoc aprecien “profanació o violació de la tomba” i argumenten que “s’ha de partir del fet que es tracta d’una figura amb una trajectòria com a cap de l’Estat i la finalitat de l’acusat no era la del vilipendi de la seva persona com a tal, sinó la d’expressar una idea sobre la seva presència en el lloc, sense que concorri un ànim d’ultratge”.

La sentència destaca que els danys “es redueixen a l’afectació estètica” i es poden recuperar “amb una simple neteja. La resolució, que pot ser recorreguda al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, té un vot particular favorable a condemnar l’acusat per tots dos delictes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES