Política

La CUP s’acull al dictamen del Parlament que manté l’escó de Juvillà i crida a defensar la sobirania del Parlament

Borràs insisteix que protegirà els drets dels diputats i dels seus electors

Aragonès critica la decisió de la JEC perquè “persegueix la llibertat i els drets polítics més elementals”

La CUP defensarà l’escó de Pau Juvillà i la “sobirania del Parlament”.

Després que la JEC hagi rebutjat les al·legacions del Parlament en defensa de l’acta del diputat i secretari tercer de la Mesa, la formació anticapitalista ha emès un comunicat aquest dijous en la qual s’acull al dictamen que la cambra va aprovar el 17 de desembre. El text defensava que Juvillà mantingués l’acta de diputat mentre la sentència no fos ferma.

La formació insisteix que la resolució que “preval” és l’aprovada pel Parlament i aposta per mantenir “la seva acta de diputat”. Els anticapitalistes asseguren que la Junta Electoral no és “competent” per inhabilitar diputats i fan una “crida a defensar la sobirania del Parlament”.

Juvilla ha reaccionat a la decisió de la JEC amb un missatge on ha cita l’històric anarcosindicalista Salvador Seguí: “No hi ha cap fet transcendental en la vida humana que hagi estat creació d’un sol home o casta, ni que s’hagi realitzat a la primera temptativa”.

Diversos polítics han mostrat la seva solidaritat amb el diputat de la CUP després de conèixer la decisió de la JEC. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha subratllat que resolució de la Junta “només persegueix la llibertat i els drets polítics més elementals”. “Sempre ferms contra la repressió. Per la llibertat i per la democràcia. Al teu costat”, assegura.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha recordat que sempre ha dit que protegirà “els drets de tots els diputats per garantir els drets i les llibertats dels seus electors”. “Cal respectar el principi antirepressiu bàsic d’acompanyament de la persona afectada i la seva organització. Saps que em tens al teu costat”, ha afegit.

La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, s’ha remès al missatge de Borràs, a la qual ha agraït la “determinació”, i li ha donat suport, així com a Juvillà.

Els diputats d’ERC Engelbert Montalà i Jordi Albert han defensat la “llibertat d’opinió” de Juvillà i han titllat la decisió de la JEC d’“injusta i antidemocràtica”. El perfil oficial d’Esquerra a Twitter ha denunciat la “vulneració dels drets” del diputat de la CUP. “La repressió no ens vencerà”, ha assegurat. La vicepresidenta republicana a la Mesa, Alba Vergés, ha garantit que “davant d’aquesta vulneració flagrant de drets fonamentals, ens tindràs al teu costat!”.

El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha traslladat el seu suport a Juvillà. “Ara que la Junta Electoral ordena retirar el teu escó sàpigues que des de Junts farem el que tu decidiràs fer. La teva dignitat està per sobre de les decisions de la Junta Electoral”, ha afirmat. El vicepresident de Junts i exconseller, Jordi Turull, ha lamentat que l’Estat “no tingui aturador” en la “persecució de l’independentisme, a costa de del que sigui”.

El president del grup, Albert Batet, ha advertit que “segueixen amb un ¡A por ellos! que mai han aturat”. “Encara que hagin volgut maquillar-ho amb una falsa voluntat diàleg i amb una agenda del reencuentro que mai ha existit”, ha lamentat.

En sentit contrari, el líder de Cs, Carlos Carrizosa, ha celebrat la decisió de la JEC. “Tal com Torra en el seu dia, Juvillà ha de deixar l’escó i a Borràs ja no li queden tripijocs per evitar-ho. L’estat democràtic de dret atura els peus als totalitaris”, ha etzibat.


El cas Torra
A la seva argumentació, la JEC recorda que en el cas “anàleg” de l’expresident de la Generalitat Quim Torra “va acordar declarar que concorria la causa d’inelegibilitat sobrevinguda” i “va deixar sense efecte la seva credencial”. Aquella resolució, recorda, va ser objecte de recursos al Tribunal Suprem, que els va desestimar i va confirmar el criteri que les causes d’inelegibilitat “tenen conseqüència automàtica de la pena imposada per la sentència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona