Política

ERC fa tremolar Sánchez i Díaz per la reforma laboral

El no de Rufián i del PNB a avalar-la sense canvis posa en risc que s’aprovi el 3 de febrer al Congrés

Asens no hi vol Cs

L’alegria de saber que amb el pressupost del 2022 aprovat ja té combustible per esgotar la legislatura li ha durat poc al govern de Pedro Sánchez, perquè la reforma laboral, projecte estel·lar de la vicepresidenta Yolanda Díaz –i que ha de posar fi al mercat laboral llegat per Mariano Rajoy el 2012–, fa tremolar la coalició pel risc de fracàs. Quan falten 13 dies per al ple del 3 de febrer al Congrés en què es vota el text pactat per CEOE, la UGT i CCOO, el no ferm d’ERC i del PNB posa en risc la seva aprovació i rescata de l’oblit Ciutadans, que s’ofereix a votar-hi a favor “si no es toca ni una coma” –el que vol Díaz– i fins i tot si són menyspreats amb desdeny. El líder de Podem al Congrés, Jaume Asens, alerta de la “trampa” de Cs i insta ERC i el PSOE a retrobar-se.

El repòs pel contagi de la covid manté Díaz sense poder baixar a l’arena de la negociació, però que ella prioritza ERC es va veure en el sopar mantingut el 12 de gener a Madrid amb el president Pere Aragonès després de la seva conferència al Club Siglo XXI. A ERC, però, s’observa amb atenció l’enlairament electoral de la ministra de Treball pel poder de captar un electorat fronterer en les eleccions estatals del 2023 i no hi ha cap desig de fer-li un regal que capitalitzi ella sola a les urnes, així que el to del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, és dur. “ERC no vota projectes personals”, va etzibar Rufián tot i saber que la frase fereix Díaz. I ahir es va enrocar també el líder del PNB, Andoni Ortuzar. “Totes les parts, Sánchez, Díaz, patronal i sindicats, saben des de fa mesos que el PNB votarà no a aquesta reforma laboral si no recull la prevalença del conveni autonòmic i del marc basc de relacions laborals”, va dir Ortuzar a Radio Euskadi.

Amb ERC (13), el PNB i EH Bildu instal·lats en el no, els vots en contra –amb el PP, Vox, Junts, la CUP i el BNG– serien 172. Els 155 escons del PSOE i Podem necessitarien Cs (10), el PDeCAT (4), Més País (3) Coalició Canària (1) i el PRC (1) per arribar a 174 (176 amb UPN). Tot i l’alerta d’Asens per l’oferta “trampa” de vot gratis d’Edmundo Bal (Cs), el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va admetre que vol “espais d’entesa amb altres forces” i “eixamplar les majories”. I cap a la dreta, per a disgust de Díaz, que té el dilema d’escollir entre aprovar la llei fetitxe amb Cs o que caigui i no tacar-la amb vots liberals. Per reblar el clau de les paradoxes, l’autora de la llei de Rajoy, Fátima Báñez, presideix la fundació de la CEOE i avala la contrareforma que el PP combat en nom d’ella.

LA FRASE

Permanentment estem treballant per trobar espais d’entesa amb altres forces i eixamplar majories
Félix Bolaños
ministre de la presidència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona