Política

Madrid qüestiona que Sassoli reconegués Puigdemont

L’eurocambra diu que havia de seguir les “ordres judicials” de Luxemburg, però també defensa el vet inicial de Tajani

El TGUE estudia el recurs dels eurodiputats de Junts, que denuncien discriminació

Quan el 19 de desembre del 2019 el recentment traspassat president del Parlament Europeu, David Sassoli, va ordenar als serveis jurídics revisar els efectes interns de la sentència sobre Oriol Junqueras, va fer un gir de 180° en la política que havia tingut la cambra fins llavors amb l’expresident Carles Puigdemont. Un dia després, Puigdemont i Toni Comín s’acreditaven com a eurodiputats. Ho van fer sis mesos tard i el greuge encara cou, com es va veure ahir a Luxemburg.

El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va celebrar ahir una vista pel recurs de Puigdemont i Comín contra el vet inicial de l’eurocambra a reconèixer el seu mandat just després de guanyar les eleccions europees del maig del 2019 a Catalunya. Si bé ara ja són eurodiputats, consideren que es van vulnerar els seus drets polítics, especialment perquè veuen que hi ha una intencionalitat “política”.

Ara com ara, el govern espanyol encara qüestiona que se’ls acabés reconeixent. Ho va admetre ahir l’advocada de l’estat davant la Unió Europea, Andrea Gavela. “Potser no hauria de fer aquesta pregunta... Què n’opina, el govern espanyol, de la decisió del Parlament Europeu de reconèixer-los com a eurodiputats?”, li va preguntar un dels cinc jutges de la sala que porta el cas, el danès Sten Frimodt Nielsen.

La resposta va ser molt reveladora en les formes i en el fons. “En aquell moment ens va semblar sorprenent (...), però interpretem que no suposa cap pronunciament sobre la legalitat dels requisits espanyols perquè té un caràcter provisional, com una acció en interès de preservar el mandat. Podem entendre la posició, sense no necessàriament compartir-la”, va dir Gavela per sortir al pas sense ser massa contundent, ja que la decisió va obeir a la sentència dels mateixos tribunals europeus. El magistrat la va felicitar per l’esforç.

Situació “difícil” per a la cambra

L’eurocambra no renega de la decisió de David Sassoli, però tampoc deixa amb el cul enlaire l’anterior president, Antonio Tajani. Admetent que la victòria electoral de Puigdemont i Comín els va posar “en una situació difícil”, el lletrat de la cambra Niklas Göerlitz va defensar ahir que al principi no els podien reconèixer perquè no apareixen a la llista de les autoritats espanyoles, que es van negar a incloure’ls perquè no havien jurat la Constitució. “No teníem alternativa”, va assegurar Niklas Göerlitz. No podien contradir un estat.

No obstant això, sis mesos després i per ordre judicial europea ho van fer. Segons Göerlitz, el desembre del 2019 es van “desviar” d’aquest principi “pel caràcter obligatori” de les decisions judicials de Luxemburg sobre Junqueras. “Era una situació sense precedents.” Per això no van esperar a rebre la nova llista de l’Estat espanyol. Encara l’esperen, de fet.

Aquí Gonzalo Boye, advocat dels eurodiputats de Junts, va aprofitar per fer una mica de sang: “No ha canviat res a Espanya des de la sentència de Junqueras. Bé, no ha canviat res a Espanya en els últims cent anys.” Més enllà del que faci Madrid, Carles Puigdemont i Toni Comín esperen que el TGUE els doni la raó dient que l’eurocambra es va equivocar l’estiu del 2019 en negar-los l’escó. Gonzalo Boye augura que la sentència tindrà un “efecte dominó” en les causes principals: les prejudicials i la immunitat.

Era una situació sense precedents
Niklas Göerlitz
lletrat de la cambra
Podem entendre la posició, sense no necessàriament compartir-la
Andrea Gavela
ADVOCADA DE L’ESTAT ESPANYOL DAVANT LA UNIÓ EUROPEA
Hi havia una intencionalitat política
Gonzalo Boye
ADVOCAT DELS EURODIPUTATS DE JUNTS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona