Política

Entre l’espasa i la paret per l’obsessió amb la Constitució

Un magistrat del TGUE qüestiona que es demani acatar la carta magna espanyola per ser eurodiputat

La Constitució espanyola va ser molt present ahir en la vista judicial al Tribunal General de la UE pel cas de l’escó de Carles Puigdemont i Toni Comín. Els de Junts es queixen que al principi els van impedir accedir al càrrec perquè no havien jurat la Constitució. Temps més tard, el Parlament Europeu va ignorar el requisit espanyol i els va reconèixer quan els tribunals de la UE van dir en la resolució del cas Junqueras que el mandat s’assumeix només per l’elecció a les urnes.

Els magistrats del TGUE van fer moltes preguntes a l’advocada de l’Estat espanyol davant la UE, Andrea Gavela, sobre aquesta exigència. La sentència del cas Junqueras no deia explícitament que l’acatament de la Constitució s’havia de suprimir, però de facto és el que va passar. El govern espanyol no ha fet cap pas per canviar la llei electoral i alinear-se amb la jurisprudència europea.

Ben el contrari. Ahir Gavela va defensar que el requisit “és perfectament legítim i raonable, perquè no exigeix militància, només acatament”. Amb certes dificultats per mantenir la coherència amb la sentència europea, va argumentar que, encara que se’ls reconegui, els parlamentaris no poden “gaudir plenament” del seu estatus fins que jurin la carta magna. Ara bé, també va dir que al Congrés i al Senat directament no poden ocupar l’escó.

Com que alguns aspectes de les eleccions europees es regeixen per les lleis electorals estatals, això també s’aplicava fins que Luxemburg ho va invalidar per la porta del darrere. Però, com que no ho van dir explícitament, a Madrid fan veure que no els afecta i que el requisit pot continuar vigent.

El jutge danès del TGUE Sten Frimodt Nielsen va avisar ahir que aquest fet podria suposar “un problema” per al Parlament Europeu, en el sentit que, si no es jura la Constitució i es declara “vacant” l’escó com diu la llei electoral espanyola, llavors la cambra no té el nombre de membres que hauria de tenir. “Seria un problema de dimensions constitucionals europees”, va remarcar.

Gavela va acabar reconeixent que el text de la llei electoral espanyola “no és gaire afortunat en vista de les dificultats que està generant”. “No és una vacant, és una suspensió”, va intentar aclarir, i hi afegia: “És com una habitació d’hotel que és buida, però està reservada.” Segons ella, es manté aquesta “reserva fins al final de la legislatura per respectar el mandat” i el vot dels electors. Segur que queden molt contents en veure que la persona que han escollit a les urnes no pot votar ni tenir veu a la cambra democràtica que els representa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona