Política

Malestar per l’exclusió de tres comarques a la consulta pels Jocs

S’alcen les primeres veus al Berguedà, el Solsonès i el Ripollès que lamenten que Vilagrà no els compti per votar sobre la candidatura

Alsina modelarà ara el sistema de participació

L’exclusió per part del govern de la Generalitat del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès de la consulta popular sobre la celebració d’uns Jocs Olímpics d’hivern al Pirineu ha generat malestar. L’alcalde de Berga, Ivan Sànchez (CUP), i el representant del Consell Comarcal del Solsonès a la taula territorial que ha de configurar la candidatura, Joan Subirana (regidor d’ERC a Sant Llorenç de Morunys), van reclamar ahir que els habitants de les seves comarques puguin participar en la votació, que ha de tenir lloc al final de la primavera.

“No han de tenir por de consultar la seva gent. Si el projecte dels Jocs ja genera dubtes, hi afegeixes més dubtes perquè no consultes part del territori afectat; ja no és que el projecte neixi coix, sinó que neix gairebé mort”, va denunciar Sànchez a l’ACN. “Si no ens fan una consulta oficial, la farem extraoficial”, va reblar l’alcalde. Es dona la circumstància que la CUP és contrària al projecte.

Subirana no descarta que el Solsonès també realitzi una consulta com la que vol tirar endavant Berga, ja que els Jocs d’hivern hi tindrien un impacte directe. “Al Prepirineu ens sentim una mica en terra de ningú”, va lamentar el regidor.

Al Ripollès reclamen concreció sobre quines disciplines es desenvoluparan a cada lloc, ja que la vall de Núria, per exemple, pertany a aquesta comarca. Per la seva part, l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell (Junts per Catalunya), va expressar decepció: “No ens han deixat ni tan sols l’opció d’opinar, de decidir ni de votar.”

Des de JxCat, defensors dels Jocs, es posava èmfasi ahir que la decisió de circumscriure la consulta a la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran és de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, d’ERC, tot i que ara l’organització de la votació queda en mans del Departament d’Exteriors, encapçalada per Victòria Alsina (JxCat), que és qui té les competències en la matèria. En aquest sentit, la portaveu del partit, Elsa Artadi, va puntualitzar que Vilagrà ha fet una “primera aproximació” i que caldrà veure ara “com es comença a aterrar”. “Ara hem de veure quin encaix té i com es fa aquesta consulta, si es fa una única consulta o es fa un procés participatiu; nosaltres voldríem que fos el més ampli possible. Estem a l’expectativa de com es pot fer”, va observar Artadi, que va demanar que Barcelona, actuï de capital i va assegurar que la candidatura no costarà diners a la ciutadania. ERC, en canvi, es resisteix a avançar si farà campanya a favor o en contra dels Jocs i es manifesta senzillament satisfeta que es faci la consulta. “Escoltarem el territori i posarem urnes; si pot tenir sentit el projecte defensarem que es pugui fer, si veiem que això no és possible, no”, va explicar la portaveu republicana, Marta Vilalta. Mentrestant, els comuns criticaven que el govern impulsi una consulta sense haver presentat el projecte concret a la ciutadania i sucaven pa en l’exclusió de les tres comarques.

LA FRASE

No ens han deixat ni tan sols l’opció d’opinar, de decidir ni de votar
Jordi Munell
Alcalde de Ripoll

L’Aragó vol coorganitzar la cita

O s’organitza amb l’Aragó, o no hi haurà Jocs d’hivern. En aquests termes ho va plantejar ahir el president aragonès, Javier Lambán, que va advertir que els dos territoris han d’anar junts a l’hora d’organitzar l’esdeveniment. Lambán va recordar que aquest és el criteri del Comitè Olímpic Espanyol, amb el president del qual, Alejandro Blanco, es va reunir ostentosament ahir. L’Aragó no vol quedar relegat a un paper de comparsa, ni encarregar-se de les sobralles que no vulgui o no pugui organitzar Catalunya, ni que la marca catalana sigui l’exclusiva. “Per prudència i perquè vull que els Jocs tirin endavant, confio que en les properes setmanes reconduïm la situació”, va assegurar Lambán, que va reiterar que “no es tracta que les coses es facin com vulgui Catalunya o l’Aragó, sinó com vol el COE i o Aragó i Catalunya van junts i en el mateix nivell en el que a la configuració de la candidatura es refereix o no hi haurà Jocs”. “Els aragonesos no ens mereixem que ens insultin plantejant que som una candidatura de segona”, va coincidir el president del PP aragonès, Jorge Azcón.

Lambán té previst abordar aviat la qüestió amb el president Pere Aragonès, però encara no hi ha data.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona