Política

La llei d’habitatge envaeix les comunitats, diu el CGPJ

L’òrgan de govern dels jutges vetlla per la competència autonòmica i nega encaix constitucional a la llei estatal

El nou informe fa objeccions al fre dels preus del lloguer en les àrees tensionades

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l’òrgan de govern dels jutges presidit pel conservador Carlos Lesmes i amb un mandat caducat des del desembre del 2018, manté un intens torcebraç amb el govern espanyol a propòsit de la llei estatal d’habitatge tot i viure en funcions sine die. Després que el ple del poder judicial interí tombés un primer informe del vocal progressista Álvaro Cuesta en el qual avalava la idoneïtat de la llei amb matisos, un segon informe –a càrrec ara dels vocals José Antonio Ballestero, afí al PP, i Enrique Lucas, proposat pel PNB– extrema la crítica a l’avantprojecte de llei estel·lar de la ministra Raquel Sánchez i ho fa amb la insòlita coartada de la defensa de l’autonomisme i la denúncia de la invasió de competències de les comunitats. L’informe del CGPJ, que no és vinculant però sí que és preceptiu i sense el qual no hi pot haver llei, se sotmetrà a votació dijous i ataca punts emblemàtics de la llei com ara el fre a l’alça dels preus dels lloguers en zones tensionades de les grans ciutats, com ara Barcelona.

La llei d’habitatge viu una cursa d’obstacles des de l’embrió: era un projecte inconclús de José Luis Ábalos –rellevat per Raquel Sánchez el 10 de juliol– i un habitual punt de fricció del PSOE i Podem, ja que la ministra de Drets Socials és Ione Belarra. Per acabar de reblar el clau, la tensió entre socis de coalició a La Moncloa no va impedir que el Consell de Ministres del 15 de juny aprovés un recurs d’inconstitucionalitat davant el Tribunal Constitucional contra la llei catalana de lloguers 11/2020. ERC i Podem van agrair que l’Estat impugnés la llei sense demanar-ne la suspensió –ho podia haver fet i hauria estat automàtic–, però Junts i la CUP es van indignar. “L’independentisme no ha celebrat mai les engrunes”, va etzibar Míriam Nogueras (Junts). “Ara que no et suspenguin fulminantment una llei impugnada és una victòria política? Si us plau... Es tracta d’aconseguir drets i que la llei catalana s’estengui a tot l’Estat”, advertia Mireia Vehí (CUP).

Atzucac legislatiu

Enmig de l’atzucac legislatiu de tenir una llei catalana en vigor però sota impugnació –d’acord amb el dictamen del Consell de Garanties–i una llei estatal pendent, el CGPJ és prolífic en les desqualificacions a l’avantprojecte de la ministra Sánchez. “Sent un tema constitucionalment sensible, té abast limitat i contingut farragós”, “nociu”, “contradictori”, “incongruent” i “imbuït d’un clar dirigisme de l’actuació de les institucions autonòmiques i locals”, són alguns retrets que el CGPJ dedica a la llei social preeminent del govern.

Habitatge digne, discutit

Pel CGPJ, la “complexitat reglamentista” de la llei podria portar “no pocs procediments judicials” i “potser no resulta adequada” la seva “generalització i manteniment” quan la pandèmia acabi. I desdenya com a “vulgars” les definicions d’habitatge digne i alerta del risc que es “fossilitzi” el concepte habitatge digne, que és “relatiu”. “Entre habitatge digne i infrahabitatge, sens dubte existiran necessàriament situacions intermèdies”, diu el text del CGPJ que es vota dijous i que té el govern de Pedro Sánchez amb l’ai al cor.

“La llei serà realitat”

La ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, va esvair qualsevol dubte: “La llei serà una realitat, estem segurs de la seva validesa i de la seva solvència tècnica i jurídica i constitucional.” Belarra (Drets Socials) responsabilitza el CGPJ dels “intents de frenar els drets dels inquilins” amb una “reacció obsessionada a impedir l’avenç social” i augura la imminència de la llei.

Extralimitació d’opinió

Des del Sindicat d’Inquilines de Catalunya, Carme Arcarazo recorda que l’atac a la llei ve d’un CGPJ “caducat i segrestat pel PP”. “L’informe del CGPJ es justifica pel fet que hi ha punts de la llei com ara els desnonaments que afecten el dret processal, però opinar sobre la regulació de preus és una extralimitació i no hi han de fer cap valoració política”, adverteix Arcarazo, que recorda que la recomanació de compensar el llogater ja es dona ara en la llei “amb el límit de bonificació fiscal que arriba al 90%”.

LES FRASES

La llei serà una realitat, estem segurs de la seva validesa i de la solvència jurídica i constitucional
Raquel Sánchez
ministra de transports, mobilitat i agenda urbana
L’intent de frenar els drets dels inquilins ve d’una obsessionada reacció per impedir l’avenç social
s
Ione Belarra
ministra de drets socials
El CGPJ està caducat i segrestat pel PP. Opinar sobre la regulació dels preus és una extralimitació
Carme Arcarazo
sindicat inquilines de catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona