Política

El Parlament demana al Suprem que suspengui la decisió de la JEC sobre Juvillà

La cambra presenta un recurs per aturar la retirada de l’acta al diputat de la CUP

L’escrit veu “imprescindible” adoptar mesures cautelars perquè no hi ha cap mecanisme per tornar-li l’escó si finalment guanya el cas

El Parlament ha enviat aquest divendres el recurs al Tribunal Suprem (TS) per demanar mesures cautelars contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) de retirar de manera immediata l’acta de diputat a Pau Juvillà (CUP).

La cambra catalana demana al Suprem que se suspengui la notificació de la JEC, que dona 5 dies hàbils a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, per retirar l’escó al secretari tercer de la Mesa. El recurs argumenta que és “imprescindible” suspendre la retirada de l’acta de Juvillà, perquè la cambra va aprovar una resolució en la qual declara que “no concorre cap causa d’incompatibilitat ni cap altra circumstància que afecti la seva condició de diputat”.

El recurs assenyala que la resolució aprovada pel ple del Parlament es contraposa a l’acord de la JEC per la retirada de l’escó al secretari tercer de la Mesa. Per això apunta que la cambra “té un interès legítim per impugnar l’acord”.

El text, signat pels lletrats Miquel Palomares i Antoni Bayona, alerta que la retirada de l’escó al diputat de la CUP incideix de ple en el dret de participació política, pel que fa al sufragi actiu i al passiu. I defensen que en cas d’aplicar-lo “tindria efectes irreparables” per “privar a una persona de l’exercici d’un càrrec electe” i per la “dificultat de poder-lo recuperar en cas d’una sentència estimatòria del recurs”. I és que segons el recurs, no existeix cap mecanisme que permeti revertir la retirada de l’escó un cop s’hagi aplicat.

A més, esgrimeix que la JEC “no és competent” per raó d’aquesta matèria, “que s’adopta al marge d’un procés electoral”.

A diferència del cas de l’expresident del govern Quim Torra, apunta el recurs, en aquest cas no hi ha hagut una “inactivitat” del Parlament, sinó que “s’ha aprovat un acte parlamentari que es contraposa jurídicament a l’acord de la JEC”. “Això posa en evidència la conveniència de la suspensió de l’acte impugnat fins que la controvèrsia jurídica entre les parts sigui resolta judicialment”, raonen.

En cas contrari, alerten, “es podria produir una minva del dret a la tutela efectiva i dels mecanismes de control dels actes parlamentaris previstos a la Constitució i a la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional”.


Divendres s’acaba el termini
La presidenta Borràs ha rebut oficialment a través de burofax la notificació de la JEC que li dona 5 dies hàbils per retirar l’escó a Juvillà. A més, l’òrgan electoral avisa Borràs de “conseqüències jurídiques” si no ho fa. Així doncs, el termini que ha donat la JEC s’acaba divendres que ve, segons fonts del Parlament.

De moment, la presidenta de la cambra catalana no s’ha pronunciat després de l’últim acord de la Junta Electoral. Però aquest dijous ERC, Junts i CUP han enviat un comunicat conjunt on reivindiquen el dictamen aprovat al ple del Parlament que defensa mantenir l’escó de Juvillà fins que hi hagi una sentència ferma.

L’òrgan electoral ha donat la raó a Ciutadans, que va presentar una denúncia per demanar la retirada immediata de l’escó de Juvillà, i iniciar un procés sancionador contra la Mesa.

En paral·lel, dimarts passat el ple del Parlament va aprovar presentar un recurs contenciós administratiu acompanyat de mesures cautelars al Suprem contra la decisió de la JEC de treure l’acta a Juvillà. Així ho va aprovar la majoria independentista i els comuns amb l’abstenció del PSC.

El TSJC ha condemnat Juvillà a sis mesos d’inhabilitació per desobediència per no haver despenjat llaços grocs del despatx de la CUP a la Paeria de Lleida en període electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera