Política

El jutge arxiva la causa per la crema d’una bandera espanyola a Tarragona

Dona la raó a la defensa, que va apel·lar a la jurisprudència europea que situa aquestes accions simbòliques en la llibertat d’expressió

El Jutjat d’Instrucció número 3 de Tarragona ha arxivat la causa oberta contra dues independentistes per la crema d’una bandera espanyola en aquesta ciutat el 2020, segons informa Alerta Solidària.

L’acció de protesta es va realitzar en el context de la manifestació de l’1 d’octubre d’aquell any contra la repressió de l’Estat a l’independentisme.

Segons explica el col·lectiu en un comunica, la Brigada d’Informació de la Policía Nacional va “córrer a obrir una investigació, donada la seva fòbia a la llibertat d’expressió i, segurament també per la poca feina que tenen”. En el curs d’aquesta actuació van denunciar dues persones per la seva presumpta implicació en els fets, malgrat que no havien estat identificades al lloc dels fets. La policia espanyola els hi va atribuir un delicte d’“ultratges a Espanya”.

El 2 de novembre de l’any passat el jutge va citar a declarar un dels activistes denunciats. El seu advocat, Carles Perdiguero, va sol·licitar aleshores el sobreseïment de la causa.  La petició de la defensa va apel·lar a la jurisprudència europea que emmarca la crema de banderes en el dret fonamental de la llibertat d’expressió i que ha “corregit sistemàticament les decisions dels tribunals espanyols”. “I sense delicte, no hi ha causa”, conclou l’advocat.

De fet, el mateix dia de la declaració es va fer una concentració a les portes dels jutjats on una de les encausades va “reincidir en el delicte” perquè s’hi van cremar banderes espanyoles.

Finalment, el jutge ha donat la raó a la defensa i ha arxivat el cas.

Al seu comunicat, Alerta Solidària celebra la decisió de cloure el procediment judicial i destaca que en cap cas ha suposat una “rendició”, sinó “un motiu més per sortir al carrer i rebutjar la simbologia d’un Estat repressor i demofòbic”.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona