Política

Biden confirma que els Estats Units enviaran aviat tropes a l’est d’Europa

Diu que no seran gaires efectius, però no ha precisat quants en mobilitzarà

Ucraïna insta els països occidentals a romandre ferms en les converses amb Rússia

Els Estats Units mantenen la pressió sobre Rússia, mentre la diplomàcia treballa per la desescalada de la crisi. El president Joe Biden va anunciar divendres al vespre que desplegarà tropes nord-americanes als països aliats de l’OTAN més propers a Rússia, però no va concretar quan ni quantes. No se sap si es va referir als 8.500 soldats que ja estan preactivats, però sí que va indicar que no serien gaires. “Mouré tropes a l’est d’Europa i als països de l’OTAN a curt termini. No seran gaires”, va dir Biden en resposta a un periodista al final d’un acte a Pittsburg (Pennsilvània). No va ser una declaració formal des del Despatx Oval, ni tampoc en va donar detalls, però amb aquestes paraules va fer el pas de confirmar l’enviament de tropes a territoris pròxims a Rússia i Ucraïna.

Les paraules del mandatari nord-americà van arribar hores després que el cap de l’Estat Major Conjunt dels EUA, el general Mark Milley, hagués pregat “vehementment a Rússia retirar-se i buscar una solució a través de la diplomàcia”. La tensió ha augmentat entre Rússia, els Estats Units i els seus aliats per la mobilització de 100.000 militars russos a la frontera amb Ucraïna, la qual cosa ha generat temor per un possible atac rus al territori ucraïnès, que Washington considera que podria ser “imminent”. Algunes informacions assenyalen que Rússia també ha desplaçat fins a la frontera amb Ucraïna una quantitat important de material sanitari de l’exèrcit, i fins i tot reserves de sang. Els EUA consideren també que Rússia ja té la infraestructura militar per fer una invasió a gran escala, i no només una petita incursió en territori ucraïnès.

Davant l’anunci de Biden, Rússia guardava silenci. A l’hora de tancar aquesta edició, no s’havia fet cap pronunciament des del Kremlin, que tira endavant amb les maniobres i veu com a l’altra banda Ucraïna renya els EUA per alarmistes i fa crides a rebaixar la tensió.

Instruint voluntaris

Kíev demana calma i no entrar en pànic, però mentrestant fa instrucció militar de voluntaris, que haurien de defensar les ciutats en cas d’un atac rus. Es tracta de ciutadans ucraïnesos que s’han presentat voluntàriament per formar part de l’exèrcit de defensa territorial. I enmig d’aquesta escalada de tensió, la via diplomàtica continua treballant.

El ministre francès d’Afers Estrangers, Jean-Yves Le Drian, viatjarà a Ucraïna el 7 i el 8 de febrer juntament amb la seva homòloga alemanya, la verda Annalena Baerbock, en un context marcat per les especulacions sobre una possible invasió russa i la voluntat de París i Berlín de mantenir el diàleg obert amb Moscou.

Ofensiva diplomàtica de Johnson

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha llançat una ofensiva diplomàtica a Ucraïna per evitar “un bany de sang a Europa” si augmenta la tensió en el conflicte amb Rússia. Així ho va anunciar un portaveu del seu despatx oficial a Downing Street divendres al vespre. L’anunci té lloc just quan espera la publicació de la investigació sobre les festes durant la pandèmia, l’informe conegut com el Partygate. Johnson conversarà la setmana que ve per telèfon amb el president rus, Vladímir Putin, i s’espera que anunciï en els pròxims dies un viatge a la regió. El primer ministre britànic està “decidit a accelerar els esforços diplomàtics i incrementar els mecanismes de dissuasió” per evitar un xoc armat, va indicar el seu portaveu en un comunicat. Johnson “reiterarà la necessitat que Rússia faci un pas enrere i mantingui els contactes diplomàtics” quan parli amb Putin, va detallar la font. El primer ministre ha mantingut reunions amb els principals responsables militars i d’intel·ligència del Regne Unit per valorar possibles accions davant la tensió a la frontera d’Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona