Política

El Congrés valida el decret de les mascaretes

La mesura tira endavant per 162 vots a favor, 153 en contra i 6 abstencions

Dures crítiques dels socis d’investidura al govern per barrejar al mateix text la ‘pagueta’ dels pensionistes

El ple del Congrés dels diputats ha aprovat aquest dimarts el decret llei el govern espanyol que prorroga l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes a l’aire lliure, vigent des del passat desembre com a mesura de prevenció per contenir la sisena onada de la Covid-19. El text inclou la convalidació de l’anomenada pagueta als pensionistes. El decret ha rebut el suport de 162 diputats, l’oposició de 153 i 6 abstencions.

La mesura ha tirat endavant gràcies al suport d’alguns dels socis d’investidura del president de l’executiu, Pedro Sánchez, com el PNB, i a abstencions com les d’ERC, tot i que la majoria dels grups han criticat que s’hagi barrejat la revaloració de les pensions en un decret que no hi té res a veure.

El PNB ha avançat que votaran a favor de les mascaretes per “prudència” però han mostrat el seu malestar amb el procediment utilitzat, al barrejar al mateix text altres afers que “indubtablement condicionen també el vot”, en referència a les pensions.

En aquest sentit, el grup parlamentari basc demanarà que la iniciativa es tramiti com a projecte de llei per modificar l’habilitació que es contempla perquè el govern espanyol, en ares a una suposada agilitat, pugui establir mesures per fer front a la pandèmia.

Compromís o BNG també han anunciat que hi donaran suport perquè no es poden negar a la revaloració de la paga dels pensionistes, però no han estalviat crítiques per situar les dues mesures al mateix decret.

El mateix soci de coalició de govern, Unides Podem, ha reconegut que el decret és polèmic i hauria d’haver estat més net.

JxCat encara no ha decidit què votarà i també ho estudia encara EH Bildu. La CUP i Más País també analitzen el sentit del vot, però s’inclinen per l’abstenció.

Grups com PP, Vox, Ciutadans (Cs) i PDeCAT ja han confirmat que hi votaran en contra. Cs acusa el govern de cometre un “frau en el procés legislatiu” per incloure la qüestió de les pensions al decret i els populars incideixen en què no hi ha un informe científic que avali l’ús de les mascaretes a l’exterior.

Podeu recuperar el plenari en diferit al digital:



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries