Política

Díaz replica els partits del ‘no’ que la reforma “no és fum”

Els acusa d’obrir “debats superficials” per “partidisme”

La vicepresidenta diu que és una norma “històrica” que deixa enrere la “precarietat” del model del PP

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat aquest dijous la reforma laboral al Congrés dels Diputats a l’inici de la sessió que ha de culminar –segons els càlculs de l’executiu- amb una convalidació per la mínima del decret que va entrar en vigor el 30 de desembre. Díaz ha afirmat que és una norma “històrica” que deixa enrere el model de “precarietat” del PP, i ha replicat els partits que votaran ’no’ que la norma “no és fum”. “M’entristeix que el debat se substanciï en debats superficials i en el camp de les rivalitats polítiques”, ha dit, perquè “la política no són insults”, sinó “arribar a acords encara que no s’assoleixin els objectius polítics”.

Díaz ha pres la paraula a l’inici de la sessió d’aquest dijous amb un discurs on ha afirmat que el decret que es convalida al Congrés busca deixar enrere la “cultura de la precarietat” que ha “llastat” el mercat laboral espanyol. Ha apel·lat a la “responsabilitat” i a l’esperit del “consens” que ha fet possible l’acord entre el govern espanyol i els agents socials.

Aquest acord, ha dit “transforma” les relacions laborals i és fruit d’un diàleg social basat en el “consens i la generositat” i d’una “ètica de la responsabilitat”. “Van ser nou mesos i hores de discussions i d’entesa”, ha dit Díaz, que ha recordat que la seva entrada en vigor el 30 de desembre ja va donar els seus fruits en les dades d’ocupació de gener: 238.672 nous contractes indefinits, “un rècord a la sèrie històrica”.

Aquesta, segons la vicepresidenta, “és una reforma que restaura i adapta l’Estat social”. “A cada línia s’inscriu l’absolut canvi de paradigma que representa la norma”, on “no hi ha resignació ni complaença” i sí “fermesa, compromís col·lectiu, mirada llarga” i “responsabilitat”.

Díaz ha recordat que la norma reverteix la reforma laboral que obligava els treballadors a elegir entre la “misèria” i la “precarietat”, perquè la seva llei del 2012 “cronificava la temporalitat” i la “feina escombraries”. “Això és el que es vota”, ha apuntat en una primera apel·lació al paper de les formacions que es posicionaran en contra de la norma.

“No es fum”

Díaz ha dedicat bona part del seu discurs a rebatre les crítiques que en les últimes setmanes li han arribat per part dels partits del ’no’. Ha lamentat no haver pogut aconseguir el consens polític entorn de la norma i ha recordat –sense citar-lo- a algunes de les manifestacions del portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián. “He sentit dir que això eren projectes personals, fum i maquillatge”, ha dit.

“M’entristeix, ho confesso, que la norma més important de la legislatura se substanciï en debats superficials, que no ajuden a superar el descrèdit de la política”, i “m’entristeix que el debat se situï al camp de les rivalitats partidistes”.

“Concebo la política com un camí per millorar la vida de la gent” i “he après que si una norma conté avenços cal votar a favor” perquè avui es vota “dir sí o no a una norma del PP”, ha dit.

A partir d’aquest punt, ha anat destacant les principals modificacions de la reforma laboral i els “canvis substancials” que incorpora. “No és fum, és quelcom sòlid i real, és tangible”, ha repetit en diverses ocasions.

“Donar l’esquena a aquesta reforma, rebutjar-la i deixar-la caure és fer-nos tornar a la casella de sortida del joc funest de la precarietat” i “ningú amb el seu vot ens hauria d’obligar a fer-ho”, ha sentenciat.

La vicepresidenta també ha fet un capítol d’agraïments on ha citat el PNB, però no ERC o Bildu: “Vull donar les gràcies als representants parlamentaris del PSOE, de Podem, a Cs, al PDeCAT, a Més País, a Compromís, a NC, a Teruel Existeix, al PRC, a UPN i també a CC”, ha dit, i “també al PNB” perquè malgrat el seu ’no’ ha negociat seriosament la proposta.

Al debat hi ha estat presents els secretaris generals de CCOO i UGT, Unai Sordo i Pepe Àlvarez, a qui Díaz ha agraït la seva contribució per fer possible l’acord que se sotmet al debat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries