Política

El Parlament aprova el dictamen sobre l’escó de Juvillà amb els vots d’ERC, Junts i ECP

La CUP renuncia a votar com a protesta per no convocar el seu diputat

Borràs ha denegat delegar el vot de Juvillà al ple per evitar un “conflicte d’interessos”

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dijous el dictamen de la Comissió de l’Estatut dels Diputats sobre Pau Juvillà. El ple ha avalat el text per 73 vots a favor (ERC, Junts i ECP) i 53 en contra (PSC-Units, Vox, Cs i PP). La CUP no ha participat en la votació com a protesta  perquè Juvillà “no ha estat convocat” a la mateixa. 

El dictamen pactat per ERC, JxCat i la CUP, i que ja va aprovar ahir la comissió de l’Estatut dels Diputats amb suport també dels comuns, acorda reconèixer Juvillà encara com a diputat, malgrat l’ordre de Junta Electoral Central (JEC) de retirar-li l’escó.  El text defensa que “no es podria executar” la retirada de l’escó del també secretari tercer de la mesa, però marca que el “límit de la desobediència”  “passa per preservar els funcionaris” i no comprometre’ls penalment.

A l’inici de la sessió, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha denegat finalment el vot delegat sol·licitat per la CUP per al seu diputat. En ser preguntada per Vox sobre si s’havia acceptat la delegació de vot de Juvillà, ha detallat que “no consta entre les delegacions de vot” acceptades.

Borràs ha argumentat que la votació podria quedar “contaminada” per un “conflicte d’interessos”, en ser el secretari de la mesa persona interessada en el contingut de l’únic punt de l’ordre del dia. “L’article 16.1 del reglament diu que és imprescindible que la nitidesa i claredat de l’únic punt de l’ordre del dia no quedi contaminada per un conflicte d’interessos”, ha dit.

En senyal de protesta pel fet que Juvillà no hagi estat convocat formalment a aquest ple, els vuit diputats restants de la CUP han anunciat que no participarien en la votació del dictamen. “Avui no és un dia normal”, ha afirmat.

La portaveu de la formació, Eulàlia Reguant, ha denunciat que el seu company “no ha estat convocat a aquest ple”, per la qual cosa ha constatat que “els seus drets i la seva condició de diputat” es troben “suspesos”. 

La diputada ha remarcat que no es pot “normalitzar la repressió sistemàtica i persistent” de l’Estat. I segons ella, l’ordre de la JEC representa un “nou cop d’Estat, un nou cop a la democràcia”, perquè “altera” el resultat de les eleccions.

En aquest sentit, ha criticat que un òrgan “purament administratiu” com la JEC “ha passat per davant de la sobirania del Parlament” amb el suport de les “sucursals” de la Junta Electoral al Parlament, que segons ella són Vox, Ciutadans i el PP.

Reguant ha avisat que hi ha una “nova ofensiva per perseguir als qui defensen drets fonamentals i drets col·lectius”, però ha assegurat “ni la repressió, ni les amenaces, ni les campanyes mediàtiques desviaran” la CUP del seu objectiu: la “independència dels Països Catalans”.

A més, ha fet una crida a l’independentisme a “convertir la repressió en una palanca per plantejar avanços polítics”, fixant “horitzons” i construint “nous camins”.


PSC i Cs parlen d’“esperpent” i “teatre”
La portaveu del PSC al Parlament, Alícia Romero, ha carregat contra l’“esperpent polític indigne” que ha protagonitzat l’independentisme a propòsit de l’escó del diputat de la CUP Pau Juvillà. “No són sincers amb vostès mateixos ni amb la ciutadania. Es mouen en el camp de les aparences per no mostrar el que realment són i pensen”, ha afirmat en la seva intervenció al plenari. Romero ha acusat l’independentisme d’haver-se apropiat dels drets dels diputats en decidir paralitzar l’activitat del Parlament, i ha demanat “retornar” la “dignitat” a la cambra catalana. “Estem vivint uns moments que ens haurien de fer reflexionar a tots”, ha reblat.

El portaveu de Cs, Nacho Martín Blanco, ha demanat a la presidenta que “aclareixi si considera o no diputat a Juvillà per estalviar-se el teatre”. Borràs, que ha rebutjat la qualificació teatre per al que passa a la cambra, ha respost únicament que el ple s’ha reunit “per votar un dictamen que diu el que diu”. “He expressat el quòrum d’aquesta cambra i estic disposat a llegir el llistat de les delegacions si el volen”, ha afegit abans de donar la qüestió per acabada. Borràs ha afegit que les al·legacions presentades pel cas de Juvillà doten de “seguretat jurídica” el ple.


“Desobediència ficció”
El portaveu d’En Comú-Podem al Parlament, David Cid, ha titllat de “desobediència ficció” i d’“operacions de màgia Borras” l’estratègia adoptada per la presidenta de la cambra, Laura Borràs, per fer front a la retirada de l’escó a Juvillà.

Cid ha remarcat que s’ha “imposat la via Torrent” i que la presidenta del Parlament s’ha vist superada per “un Torrent de realitat”, fent un joc de paraules amb el nom de l’anterior president de la cambra, Roger Torrent.

Segons ell, els partits independentistes han protagonitzat una “nova batalla per veure qui queda en evidència”. A més, els ha acusat de “contribuït al descrèdit” de la política proposant la “barbaritat de tancar” la cambra i afectant així “la vida de milers de persones”.

“Necessitem una presidenta del Parlament que faci de presidenta del Parlament i no de candidata permanent i en campanya de Junts per Catalunya”, ha reclamat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries