Política

Casado anuncia que recorrerà al Constitucional la votació de la reforma laboral

El PP defensa que el seu diputat no s’ha equivocat al votar, sinó que ha estat un error del sistema

La dreta denuncia una “tupinada”

El president del Partit Popular, Pablo Casado, ha anunciat aquest dijous  que recorrerà a la Mesa del Congrés i al Tribunal Constitucional la votació de la reforma laboral, després que el text ha estat validat per un vot, gràcies al vot favorable del diputat popular Alberto Casero. La reforma s’ha aprovat per un únic vot de diferència –175 a 174 vots- gràcies precisament a aquest diputat.

El PP defensa que Casero havia emès un no en el vot telemàtic, però que per un “error informàtic” s’ha comptabilitzat un sí. Segons la formació conservadora, quan el seu diputat per Cáceres s’ha adonat de l’errada ha demanat infructuosament votar presencialment, però la presidència no ho ha permès i fins i tot ha impedit que entrés a l’hemicicle.

“És un frau democràtic contravenir el sentit de vot d’un diputat per imposar l’aprovació d’un decret”, ha afirmat Casado a les xarxes socials. “No es pot tolerar aquest atropellament a les institucions”, ha afegit el líder popular.

Vox també ha anunciat un recurs al Tribunal Constitucional.


La dreta parla de “tupinada”
Les dues formacions de dretes han denunciat una “tupinada” per part del govern espanyol i el Congrés dels Diputats en la votació per aprovar la reforma laboral fruit de “l’error” en el vot telemàtic del diputat del PP per Cáceres.

La votació de la reforma laboral ha estat un de les més accidentades que es recorden al Congrés. En primer lloc perquè els dos diputats d’UPN que havien de votar a favor de la reforma han anunciat pocs minuts abans que finalment trencarien la disciplina de partit i votarien no, amb la qual cosa deixaven sense la majoria el decret de la ministra Yolanda Díaz.

En el moment de la votació, la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, s’ha equivocat a l’hora de fer el recompte. Tenia al marcador 166 vots presencials i 9 de telemàtics a favor de la reforma, en total 175 vots, i 169 vots presencials i 5 de telemàtics en contra, 174. En llegir el resultat, però, ha afirmat que la reforma laboral quedava “derogada” i la bancada de la dreta ha celebrat el resultat. Pocs segons després, però, Batet ha corregit per indicació dels serveis de la cambra i ha l’afirmat que el decret quedava “convalidat”. En aquest moment l’eufòria ha passat a l’altra banda de l’hemicicle, amb aplaudiments dels diputats de PSOE i Podem i felicitacions a la ministra de Treball, Yolanda Díaz.

La portaveu del PP, Cuca Gamarra, ha demanat la paraula per advertir que hi havia hagut un error en la votació telemàtica d’un dels seus diputats. Batet, però, li ha retirat la paraula amb l’argument que la qüestió que plantejava ha de ser objecte de debat per part de la mesa, no del ple.

A partir d’aquí, PP i Vox han obert foc pel que consideren una “tupinada”. Els populars retreuen a la presidència que no hagi volgut corregir el que consideren un “error” del sistema telemàtic, però admeten que no tenen proves que el diputat no s’equivoqués a l’hora d’emetre el vot. Entre altres, apunten que existeixen precedents de diputats que han pogut canviar el vot o fins i tot votar presencialment quan s’ha advertit un error en el vot telemàtic.

En canvi, les formacions que han votat a favor de la norma recorden que hi ha un precedent d’una diputada de Podem que va voler votar presencialment després de fer un vot telemàtic i no se li va permetre.


Que diu el Reglament?
L’article 82.2 del Reglament de Congrés estipula que el vot emès de forma telemàtica “haurà de ser verificat personalment mitjançant el sistema que, a tal efecte, estableixi la mesa”. En aquest moment el sistema establert és una doble comprovació informàtica per part del diputat en el moment de la votació.

Una resolució del 21 de maig del 2012 estableix que “el diputat que hagués empès el seu vot mitjançant el procediment telemàtic no podrà emetre el seu vot presencial sense autorització expressa de la mesa”, que “en el supòsit que decideixi autoritzar el vot presencial, declararà el vot telemàtic nul i no emès”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries