Política

Borràs assenyala l’independentisme en el cas Juvillà: “No s’ha volgut arribar fins a les últimes conseqüències”

La presidenta del Parlament afirma que no dimitirà tot i valorar tots els escenaris perquè si marxés la lectura seria que tot ha sigut “un error”, i “va ser una estratègia”

Assegura que els partits no van acceptar “una proposta ambiciosa de resistència col·lectiva i global”

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha assegurat que no dimitirà després de la polèmica per la retirada de l’escó al diputat de la CUP Pau Juvillà, tot i que ha assegurat que ha contemplat tots els escenaris. “Si marxés seria llegit com una renúncia, que el que ha passat ha estat un error però també que el que s’ha plantejat és una estratègia fallida i no ha estat així. El resultat no ha estat bo però no s’ha perdut. Va ser una estratègia”, ha assegurat en una entrevista a El món a RAC1, les primeres declaracions que ha fet en públic després de la crisi generada la setmana passada amb la retirada de les credencials de Juvillà dictaminada per la Junta Electral Central (JEC).

Segons ha apuntat, “la proposta que jo faig a l’independentisme no va ser acceptada”. Segons ha explicat, Borràs va fer “una proposta ambiciosa de resistència col·lectiva i global”, que va traslladar al president, Pere Aragonès, en una trobada que van tenir a Manresa el 29 de gener. “Som aquí perquè aquesta proposta no ha estat acceptada”. I ha insistit en la falta de voluntat d’actuar amb unitat i portant la desobediència fins al final, un acte de desobediència ambiciosa i col·lectiva, comptant amb partits i entitats sobiranistes: “No s’ha volgut arribar fins a les últimes conseqüències”. Tot i no explicar exactament la proposta “de país” per no revelar ni la conversa amb Aragonès ni les negociacions amb ERC i la CUP ni una possible acció per fer en un futur, Borràs ha volgut deixar clar que ella sí que estava disposada a assumir “els màxims riscos de l’acció proposada. “No s’ha volgut fer el pas col·lectiu”, ha reiterat.

Més tard, durant l’entrevista, Borràs ha explicat que la proposta que va fer a Aragonès feia referència a la sentència del 25% de castellà a les escoles i que afectava els directors dels centres educatius. Amb tot, Borràs ha insistit que es tracta d’un “embat col·lectiu”. “Junts guanyem sempre, dividits perdem tots”, ha reiterat diverses vegades.

En començar l’entrevista, Borràs ha volgut recordar d’on ve tota la problemàtica, per dos llaços grocs penjats en un despatx i també ha volgut deixar clar que aquí “l’únic que castiga és l’Estat espanyol”.

Borràs ha qualificat de “fals” que el 28 de gener Pau Juvillà ja no era diputat: “Pau Juvillà el 3 de febrer és ratificat com a diputat a tots els efectes”.

Preguntada per si s’ha sentit sola, Borràs ha assegurat haver-se “sentit molt acompanyada per moltes persones que pensen que el camí que estem fent és el correcte, molt acompanyada pel meu partit, per Junts”.

Borràs ha assegurat que no farà cap roda de premsa ni cap compareixença i que “les explicacions a seu parlamentària la faré a la junta de portaveus amb tots els representants”.

A més també ha avisat que cal afrontar els passos que vindran perquè la “repressió no s’atura” i casos com el de Juvillà, ha recordat, que es repetiran.

La presidenta del Parlament està estudiant presentar una querella contra la Junta Electoral Central (JEC) per la retirada de l’escó del diputat de la CUP Pau Juvillà i ja ha obert un “expedient informatiu” per saber com van actuar els funcionaris de la cambra catalana.

Segons ha afirmat Borràs, “l’amenaça de la repressió espanyola” va generar un “estat de molta tensió entre els funcionaris del Parlament”, que va arribar al seu “apoteosis” amb la convocatòria del ple del dijous, quan van decidir acatar l’ordre de la JEC i van actuar donant per fet que Juvillà ja havia deixat de ser diputat.

Després de convocar d’urgència aquest ple el mateix dijous al migdia, perquè tingués lloc aquella mateixa tarda, Borràs va veure que “hi havia coses que no funcionaven”.

Per exemple, “la persona que ha d’enviar un SMS” a Juvillà per convocar-lo al ple “ja no l’envia perquè considera que ja no és un diputat”, o “qui ha d’enviar-li un correu electrònic ja no l’envia”, o “no es vol registrar una delegació de vot”, o “es tanca el registre i no s’habilita el sistema de vot informàtic”, per la qual cosa Borràs va haver de “proposar una votació a mà alçada”.

Totes aquestes accions d’acatament a la JEC, ha dit, es van produir “en el pla administratiu” del Parlament, per les “pors i renúncies” dels funcionaris.

“He demanat un expedient informatiu per conèixer l’abast del que ha passat en termes de funcionament intern del Parlament”, ha advertit Borràs, que ha subratllat que no va voler “incórrer en un delicte de coacció als funcionaris” per forçar-los a desobeir la JEC.

Borràs ha explicat que també està estudiant “presentar una querella contra la JEC per la manera com s’arroga unes facultats que prèviament li ha donat el Tribunal Suprem, però que van contra tot Estat de Dret”, ja que va obligar a retirar l’escó a Juvillà abans que el propi Suprem resolgués les mesures cautelars sol·licitades pel ja exdiputat de la CUP i pel Parlament.

Borràs creu haver anat més enllà del que va voler anar el seu predecessor a la presidència del Parlament, Roger Torrent, que al gener del 2020 va ser molt criticat per JxCat per haver acatat la retirada de l’escó al llavors president Quim Torra per ordre de la JEC.

L’actuació de Torrent, li ha retret Borràs, va establir un “precedent” que segons la seva opinió l’ha condicionat en aquest cas.

Ara, ha destacat, “s’ha fet una proposta de denúncia internacional” que ja està tenint ressò, ha dit, al Parlament de Flandes, i s’ha “parlat amb el comissari europeu de Justícia”.

Algunes frases de l’entrevista de Borràs:

“El que cal fer és treballar pel que tot el que ens volen prendre i tot això ho hem de fer junts. És un embat col·lectiu”.

“Si estem dividits, qui guanya és l’estat espanyol”.

“He vingut aquí per treballar per la independència. Si dimitís voldria dir que no és possible. És l’única estratègia, la de resistir conjuntament”.

“La rendició no és una opció”. “La meva obligació és no rendir-me”.

“Marxaria si cregués que la meva proposta és equivocada”.

“Em vaig sentir inútilment exposada”.

“La brúixola ha de ser la de compactar-nos i tirar endavant”.

“No és el cas de Pau Juvillà és defensar dels drets dels diputats del Parlament de Catalunya”. “Estem en un context d’amenaça contínua”.

“La retirada de l’escó del president Torra per part de Roger Torrent s’ha convertit en un precedent”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona