Política

Puigdemont podrà compaginar la presidència del Consell i la de JxCat

L’assemblea de representants aprova el reglament general i de funcionament

L’expresident de la Generalitat remarca que ja no té cap funció “executiva” dins del partit

  • El president Carles Puigdemont en una imatge d’arxiu ACN.
  • VÍDEO: Ple de l'assemblea de representants del Consell per la República

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont podrà compaginar la presidència de JxCat amb la del Consell per la República. L’Assemblea de Representants del Consell ha aprovat el reglament general i de funcionament d’aquest organisme.

Puigdemont ha intervingut en el ple telemàtic en què ha remarcat que ja no té cap funció “executi”va dins de Junts i encara no és “candidat a res”.

El ple del Consell -format per 121 representants escollits en un procés participatiu el passat octubre- ha debatut i votat una proposta de resolució que reclamava a Puigdemont que es “desvinculés” de la presidència de JxCat per poder exercir la presidència del Consell per la República lliure de càrrega partidista.

La proposta ha estat rebutjada per un 80,53% dels representants -91 vots-, davant d’un 11,5% -13 persones- que hi han votat a favor.

En la seva intervenció per posicionar-se sobre la proposta, Puigdemont ha remarcat que es tracta d’un “debat extemporani, una mica anacrònic”, perquè oficialment encara no és “candidat a res”, ja que encara no ha confirmat si optarà a ser reelegit president del Consell per la República en el “ple d’investidura” que organitzarà l’assemblea de representants a principis de març.

Puigdemont ha rebutjat la proposta que l’instava a deixar la presidència de JxCat ja que, segons ha remarcat, és “partidari de no limitar els drets fonamentals democràtics”, com el “dret a associació, a participació, al sufragi passiu”.

“No sé què passaria si s’acabés acordant que una persona que dirigeix el Consell no pot ser president d’un partit però se li permetés ser candidat a unes eleccions”, ha al·legat, posant l’accent en el “risc de confusió” que comportava la proposta.

Per Puigdemont, el possible conflicte d’interessos per l’adscripció partidista del president del Consell per la República “no és una qüestió reglamentària”, sinó que “té a veure amb l’ètica de la persona que assumeix la responsabilitat”.

En cas d’haver-hi un “conflicte d’interessos o incompatibilitat de funcions”, ha dit, “hauria d’actuar en conseqüència” per pròpia iniciativa personal, o bé l’assemblea de representants podria “reprovar-lo” si ho considerés oportú.

Segons Puigdemont, “no ha arribat el moment” que el seu lideratge al Consell per la República entri “en contradicció” amb el seu càrrec de president de JxCat.

De fet, ha donat a entendre que el seu lideratge a JxCat és més simbòlic que pràctic: “No tinc una funció executiva al meu partit, no participo en les deliberacions i les decisions de l’executiva, ni de la seva consell nacional, ni de cap òrgan de decisió”, ha explicat.

“En el moment en què el Consell es pugui veure compromès per un suposat conflicte d’interessos, tinc clar el que haig de fer”, ha postil·lat.

Prèviament, han intervingut altres representants per posicionar-se sobre la proposta, com Marina Folguera, que ha defensat la iniciativa, si bé ha reconegut a Puigdemont com “el president legítim de Catalunya en l’exili”.

També en defensa de la proposta ha intervingut Jordi Roset, que ha al·legat que, “en favor de la transversalitat del Consell per la República”, Puigdemont “hauria de deixar de ser president de JxCat si vol tornar a accedir a la presidència” del Consell, perquè aquest espai “no pot prendre decisions sobre la base d’interessos partidistes”.

Després de cinc hores de debat, el plenari ha aprovat, amb un 89,38% de suports, un reglament que estableix el procediment per a la “investidura” d’un nou president del Consell per la República, càrrec pel qual es dona per fet que serà reelegit Puigdemont, encara que no és oficial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El CIS diu que el 44,5% d'enquestats volia que dimitís o hi hagués eleccions

barcelona