Política

El Parlament ratifica l’eliminació de la llicència per edat

Dona fins l’1 d’abril per negociar amb els treballadors

Ara caldrà decidir què passa amb els funcionaris de la cambra que la tenen aprovada

La Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament ha aprovat per unanimitat la derogació de l’article 79 de l’Estatut del Règim del Govern Intern del Parlament, que és el que establia la possibilitat de gaudir de la llicència per edat per als treballadors del Parlament. A més, s’ha acordat que fins l’1 d’abril es negociarà amb el Consell de Personal de la cambra per resoldre què cal fer amb els casos que ja s’ha autoritzat. La resolució aprovada per tots els grups també determina que es desestimarà totes les sol·licituds per gaudir del règim que estaven pendents de resoldre.

La comissió ha ratificat l’eliminació del polèmic privilegi que podien gaudir els treballadors del Parlament de més de 60 anys i amb 15 anys treballats a la cambra, i que els permetia cobrar sense treballar. Tots els grups han votat a favor de la resolució, que s’ha aprovat per unanimitat. Durant el debat previ a la votació tots els representants dels grups parlamentaris han coincidit que l’eliminació d’aquest privilegi és “necessària” per “justícia social” i per la notable diferència amb les condicions de la resta de treballadors del sector públic.

A banda, el diputat del PSC-Units Ferran Pedret ha avisat a tots els grups parlamentaris que no poden dir que no sabien que existia la llicència perquè, al seu parer, “queda acreditat que és virtualment impossible que els grups amb representació durant l’aprovació ho desconeguessin”.

En un sentit similar s’ha expressat el portaveu parlamentari de Vox, Joan Garriga, que ha culpat tots els grups amb representació a la Mesa en algun moment des de l’aprovació perquè “a les sessions s’hi donava per bona la clàusula i no deien res”. “Hem d’estudiar les coses a fons i no funcionar a cop d’opinió pública”, ha valorat.

En el cas de Cs, el seu portaveu parlamentari, Nacho Martín Blanco, ha assenyalat ERC com a “responsables polítics” de l’aprovació de les llicències, i ha recordat que la llum verda al règim es va donar amb Ernest Benach com a president del Parlament. Martín Blanco ha assegurat que és “una urgència moral” acabar amb la llicència per edat perquè “no és ni equànime ni raonable”.

Per la seva banda, tant Junts com ERC han lamentat que el cas esclatés als mitjans de comunicació abans que des del Parlament s’hi pogués posar remei. Segons la diputada de JxCat Glòria Freixa la Mesa del Parlament ja s’havia començat a moure per iniciar una negociació interna per acabar amb la llicència “fins que la polèmica va sortir als diaris i van començar les presses”.

També la diputada d’ERC Jordina Freixenet ha dit que la “mediatització” de la situació va fer “molt mal” als treballadors del Parlament perquè “els va posar a la picota”, i ha admès que s’hauria hagut d’actuar abans. Freixenet també ha reconegut que quan es va aprovar el règim “era possible que estigués àmpliament assumit”, però ha remarcat que “els temps canvien”.

“Malestar” dels treballadors del Parlament

En el cas dels cupaires, Dolors Sabater ha demanat “tancar l’episodi” perquè “ha danyat profundament els treballadors del Parlament” i “els ha portat al descrèdit”. A més, ha exposat que des del Consell de Personal s’ha fet arribar un escrit a tots els portaveus dels grups queixant-se que no s’ha arribat a cap acord amb ells en la gestió de l’eliminació de les llicències i que se’ls ha deixat “sense marge de negociació”. Sabater ha demanat que “no torni a passar mai” que un punt pugui tirar endavant “sense marge de negociació col·lectiva”.

El diputat dels comuns Marc Parés també s’ha referit al malestar dels treballadors per la falta de negociació i ha demanat “que no torni a passar”. Parés ha celebrat que acabi “una situació de privilegi difícilment comprensible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona